10 особено полезни храни, за които дори и не подозирате

1
149
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Има храни, които дори не подозираме в каква степен са полезни.

Когато говорим за храни, постоянно знаем кое колко е полезно. Една ябълка, да вземем за пример, е на върха на здравословната класацията.

Един двоен хамбургер – не толкоз.

Американски специалисти по здравословно хранене съставиха списък на най-изненадващо полезни храни, за чийто положителен ефект почти не подозираме.

Ето списък на десет особено полезни храни, които е хубаво да знаем и ползваме в менюто си:

Черен шоколад
Или по-точно какаото си е чудна здравословна храна. Всеки един шоколад, който съдържа под 70% какао, вече не е толкоз полезен. Черният шоколад намалява риска от сърдечни заболявания. Съдържа също магнезий, желязо от природен произход и полиетиламин.

Мед от елда:

Като цяло медът е храна, която повишвана съдържанието на захари в тялото, но тъмния мед, като този от елда, неутрализира нивото на захар в кръвта. По същия начин така действа като антиоксидант, който усилва мозъчната и сърдечната активност, помага също за заздравяване на рани.

Авокадо:

Със безпогрешност този плод е богат на мазнини, но това са изцяло такива, които не запушват артериите. Богат е на калий, което намаливя риска от високо кръвно налягане, съдържа витамин B, което спомага на здравата кожа и мускулите, витамин Е, който предпазна от заболявания на кръвообръщението, и витамин К, който заздравява костите, а също така разтворими и неразтворими влакна, които помагат на храносмилането.

Тиква:

Използвана най-често за сладкиши или захаросана, сама по себе си тя е особено хранителна. Плодът притежава антиоксиданти като каротини, които намаляват разрушаването на клетките, както и лутеин и зеаксантин, които предпазват от перде на очите, кокоша слепота и други очни заболявания, водещи до ослепяване.

Черен чай:

Не е толкова известен като зеления чай, но черният чай предотвратява деменцията и понижава холестерола.

Яйца:

Популярна и евтина храна, която до преди се свързваше с висок холестерол и сърдечни заболявания. Актуалните проучвания обаче опровергават това. Яйцата вече съдържат все повече витамин D и по-малко холестерол. Едно яйце съдържа само 1,5 грама разтворими мазнини. Съдържа също  витамин D, който заздравява костите, хранителни вещества, които спомагат на сърдечната и мозъчната дейност, както и сяра и други минерали, полезни за косата и ноктите.

Канела:

Пикантно сладката подправка канела помага за понижаването на кръвната захар, уравновесява нивото на инсулина и регулира теглото. Канела помага също против стареенето.

Доматено пюре:

Доматено пюре без сол или с ниско количество на сол съдържа в максимален обем най-полезното от доматите ката спомага за намаляване на кръвното налягане и силно предотвратява риска от рак на простатата.

Боровинки:

Ако ги вземете даже замразени, не се притеснявайте, че замразените плодове губят част от хранителната си стойност, защото това е заблуда. Всевъзможен вид боровинки – сурови или замразени, са полезни за вас. Плодовете са пълни с витамин С и антиоксиданти, които помагат на мозъчната дейност като увеличават броя на клетките в мозъка в тази част, която е отговорна за паметта.

Уасаби:

Японски деликатес с вид хрян, поднасяна често със суши, е особено полезна за здравето като цяло. Помага за предпазване на всичко от язва и развалени зъби до тромбоза и астма. Приеман с броколи, засилва антираковото действие на зеленчука.