Д-р Анелия Здравкова: Розацеята се третира през студените месеци

1
100
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Дерматологът д-р Анелия Здравкова завършва през 2000 г. Медицинския университет в София, а през 2009 г. придобива специалност “кожни и венерически болести”.

Продължава квалификацията си с курсове по дерматохирургия и козметодерматология.

В момента работи в дерматологична клиника в София. 

Ето какво обясни д-р Здравкова за заболяването розацея и за неговото лечение.

– Д-р Здравкова, какво представлява розацеята?

– Розацеята е хронично заболяване, което засяга лицето. Характеризира се със зачервяване, разширени капиляри, папули и пустули (гнойни лезии). Обикновено розацеята засяга хора над 30 години, като жените боледуват три пъти по-често от мъжете. Класическият пациент е със светла кожа, руса коса и сини очи. 

– Каква е причината за заболяването?

– Засега няма еднозначен отговор, но е доказано, че горещите напитки, алкохолът и излагането на слънце могат да обострят еритема, защото водят до разширяване на съдовете. 

Други фактори, обострящи розацеята, са консумацията на пикантни храни и подправки, стрес, топлина и студ. Приемът на някои лекарства също може да доведе до влошаване на дерматозата. Това са някои от медикаментите за лечение на артериална хипертония, за намаляване на холестерола и кортикостероидите. 

Д-р Анелия Здравкова

– Какви са формите на розацеята?

– Първата форма протича с еритем (зачервяване) в централната част на лицето и разширени малки кръвоносни съдчета. Когато към тези симптоми се добави и обрив, състоящ се от папули и пустули, говорим за втората форма на розацея.

Третата форма се среща предимно при мъже и представлява задебеляване на кожата и прекомерно разширяване на порите в областта на носа, брадата, челото, клепачите или ушите. Четвъртата форма на розацея засяга очите – зачервяване и усещане за чуждо тяло в окото. 

Понякога розацеята може да наподобява клинично акне и трябва да бъде разграничена от него. При акнето задължително присъстват комедони (черни точки), а при розацея те липсват.

– Как се третира розацеята?

– Пациентите трябва да избягват обострящите фактори – лютиви храни, алкохол и ултравиолетови лъчи. Почистването на кожата трябва да става с продукти за чувствителна кожа.

След консултация с дерматолог се назначава продължително лечение, което може да включва локална терапия в по-леките случаи или системна терапия с таблетки през устата при по-тежките. Най-подходящото време за терапия са студените месеци на годината.

Наскоро в САЩ беше регистриран медикамент за локално приложение, който има много добър ефект върху зачервяването на кожата

Съществува и добър апаратен метод за третиране на зачервяването (IPL технология). Този метод действа на принципа на фототермолизата – светлината се поглъща от хемоглобина,  енергията се превръща в термична и го разрушава. Необходими са четири до шест процедури, проведени през интервал от три седмици. 

Задължително се използва фотозащитен крем с висок фактор 50.  Процедури не се провеждат при силно възпаление и гнойни лезии по лицето, т.е. при втората форма на розацея. За третиране на разширените капиляри се използва специален лазер.

Процедури като микродермаабразио и химически пилинг, са абсолютно противопоказни. Пациентите с розацея трябва да бъдат изключително внимателни при употребата на козметични продукти. За предпочитане е кремът да намалява червенината, да успокоява кожата и да я хидратира.

Категорично се избягват продукти със съдържание на  етерични масла – лимон, мента, бор и кедър, екстракти от канела, розмарин, лавандула и роза. Не се прилага козметика, която съдържа алкохол, парфюм, ментол и евкалипт.

Мара КАЛЧЕВА