Високата кръвна захар влошава потентността

1
115
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Аз съм на 58 години. Преди шест години ми поставиха диагноза диабет и започнах да приемам хапчета за понижаване на кръвната захар.
Но в същото време, в сексуалния ми живот се появиха проблеми. Въпреки че съпругата ми ме утешава, че това е от възрастта, аз си мисля, че именно болестта ми е причина за тези проблеми. Имам ли основание за такива подозрения?
Павел Йорданов, гр. София

При диабет често сексуалният живот на пациентите се влошава. За съжаление, 90% от пациентите не поддържат нивата на кръвната си захар в препоръчителните граници.

А при високи показатели се засягат кръвоносните съдове (нарушава се микроциркулацията), страда инервацията и в резултат на това, ерекцията се влошава.

Също така, поради намаляване на производството на тестостерон, се понижава либидото. Проучванията показват, че ако при мъже, който нямат диабет, се установят ниски нива на тестостерона, това е сигнал, че в бъдеще може да се отключи “сладката” болест.

Затова основната препоръка към вас е да не търсите хапчета, които подобряват потентността, а да нормализирате нивото на кръвната си захар.

В същото време трябва да се консултирате с андролог или уролог (можете също да се свържете и с ендокринолог), за да определите нивото на тестостерона и хормона на хипофизата, който го контролира (лутеинизиращ хормон).

Също така, ендокринолог или невролог трябва да провери дали имате невропатия, причинена от високите нива на кръвната захар.