Самохипноза и ефективни и действащи техники? | Нова психология

1
242
Добави коментар
lowriderzzz
lowriderzzz

 Много хора се пробват да приложат самохипноза, но не получават никакви резултати, докато други са доволни и щастливи от резултатите.

 Къде е истината за теб тогава?

 Ето това ще се помъчим да разберм в тази статия.

 Основната причина за това ако самохипнозата не работи при теб, е че най-вероятно я прилагат погрешно. Много хора мислят, че самохипнозата е лесен или даже мързелив начин за приключване на всички техни проблеми.

 Например, много хора се опитват да използват хипноза, за да постигнат важна за тях цел, но така и никога не успяват.

Но защо тогава се получава така?

 

 Ето как всъщност действа самохипнозата…

 Самохипнозата може да работи единствено, когато я използваш, за да се себе мотивираш към това да действаш в посока постигането на целите си, а не когато пряко се опитваш да си постигаш целите.

 Точно както има разликата от това да използваш самохипноза, за да се мотивираш да отслабнеш представяйки си идеалното си тегло в сравнение с това да използваш пряко самохипноза, за да отслабнеш.

 Важното е да се разбере, че самохипнозата не е някаква магия, някаква супер техника или бърз начин за справяне с каквто и да е.

 Следователно не може пряко да ти помогне да отслабнеш или да печелиш повече пари, но пък може да те мотивира да работиш над целите си, докато ги постигнеш.

 

„Ама самохипнозата не действа при мен“

 Ако не си успял да използваш самохипноза при първите си няколко опита, недей се тревожи.

 Не всички имаме същия ритъм на реагиране спрямо методите за самохипноза и за това за някои хора може да работи по-бързо, а за някои по-бавно.

 Например, за някои хора е много лесно да изпаднат в състояние на дълбок транс, докато за други това е много трудно. Просто казано, всичко което трябва да сториш е да се продължаваш да пробваш, докато не достигнеш етап, където вече ще можеш да го правиш.

 Ако все още не може да се самохипнотизираш, ето няколко прости стъпки, които биха ти помогнали в това самохипнозата да действа по-бързо за теб.

 

Избери си по-тихо място: Когато се опитваш да прилагаш самохипноза над себе си, се старай да си спокойно място, без външни дразнители и разсейвания. Това ще направи процеса по-лесен.Нека също ти е удобно: ако не си седнал удобно на фотьойл или стол, то част от съзнанието ти ще бъде фокусирано над неудобната стойка, в която си застанал и за това е по-добре просто да си промениш стойката и да се наместиш както ти е комфортно.Хипнотизирай се точно преди да легнеш да спиш: Подсъзнанието е най-податливо в краткия период от време точно, когато се събудим и преди да легнем да спим. Именно за това тези периоди са най-добрите за опити с нещо ново или вграждане на нова навик. За това опитай самохипноза точно преди да отидеш да спиш, докато си в леглото, защото през това време освен, че би имал най-много успех, а може и вече да си в лек предсънен транс.Използвай техники за релаксация: Релаксацията е друг вид медитативна процедура. Използвайки някои техники за релаксация, преди да започнеш процеса на хипноза ще ти бъде по-лесно да встъпиш в състоянието на транс.

 

Не се опитвай да хипнотизираш приятелите си преди си успял да хипнотизираш себе си.

Много хора правят грешката в това да се опитат да хипнотизират другите, преди да са успели да хипнотизират първо себе си.

 Започни с проста задача, постави си някаква лична постижима цел за самохипноза и вече, когато успееш да я изпълняваш правилно може да се придвижиш към това да хипнотизирваш другите.

 

Как да научиш техниките за самохипноза?

 Ако искаш да опитваш самохипноза (по безопасен начин) просто вземи, какъвто и да е малък обект, който може да завържеш на конче и така да направиш малко махало.

 След като направиш така, задръж кончето и остави махалото свободно да се люлее.

Концентрирай се над махалото докато се движи и започни да визуализираш малкия обект, като че се върти в малки кръгчета, вместо че просто се люлее наляво и на дясно.

 След няколко минути ще разбереш, че обекта се движи в кръгове, дори и ти да не си го направил нарочно. Това, което се случва тук, е че внушението е проникнало в подсъзнанието ти и е завижило мускулите ти по начин, който е довел до това кръгообразно движение.

 Поздравления!!!

 Вече си направил своя първи експеримент с успешна самохипноза.

 Процесът на самохипноза е сходен на този експеримент, който току-що стори. Единствената разлика между двете е, че когато правиш самохипноза ще си в дълбоко състояние на транс. Това е състояние, в което съзнанието ти ще е наполовина будно.

 Ето ти и един бърз метод за самохипноза.

 

 Няколко практични стъпки за самохипноза Отиди някъде на тихо, където може да се отпуснеш и където никой няма да те безпокои, както казахме по-рано. Легни по гръб на фотьол или легло, дори и на земята. Затвори очи и започни да дишаш дълбоко. Колкото по-дълбоко дишаш, толкова по голям шанс за успех ще имаш.  Започни да се фокусираш над всяка част от тялото си и я визуализирай как се отпуска. Например фокусирай се над дясната си ръка и после я визуализирай как се отпуска. Може даже и да използваш думи като „отпускам се“ или фрази като „сега съм спокоен и отпуснат“, за да си помогнеш. След като си отпуснеш дясната ръка се обърни към лявата и направи същото. Продължавай, докато не преминеш през всички части на тялото си. Накрая се фокусирай над цялото тяло и си го представи как се отпуска. Може да повториш тези стъпки няколко пъти, докато почувстваш, че си вече готов да спиш. Сега си представи, че балон с хелий е вързан за дясната ти ръка и се издига бавно нагоре. Представи си, че балона с хелий е толкова голям, че може да вдигне ръката ти. Продължавай да си представяш как балона все едно издига ръката ти. Еха… да не би пък ръката ти не започна сама да се издига? Поздравление – отново успех. Току-що се самохипнотизира.

* За да се получи този ефект е също и много важно да нямаш някакви предубеждения или съмнения че ще работи. Може би с това трябваше да започна.

 

Самохипноза с цел промяна на вярвания и идеи

Сега може да се самохипнотизираш, после да използваш внушения, за да промениш вярванията си. Например, ако проблемът ти е интезвино чувствано на страх преди предстояща презентация пред публика, може да си представиш как я провеждаш много добре, докато в същото време си супер уверен.

 Визуалните образи са една от най-силните форми на внушение. Ако успееш да се визуализираш как правиш многобройни успешни презентации, тогава най-вероятно ще се представиш по същия начин или поне много по-добре, когато всъщност си провеждаш презентацията.

 В случай, че имаш проблем с това да не можеш да си само приложиш внушения, поради, това че си в състояние на транс, тогава може да използваш предварително записани самовнушения. Сега може да повториш целия процес, но този път записът ще те насочва, вместо твоят ум.

 

Още употреби на хипнозата

Може да промениш почти всяко поведение, което не харесваш като си представиш как изпълняваш по-добре дадено нежеланото поведение. Например може да си представиш бъдещите си цели или планове с цел да си повишиш нивата на мотивация.

Може да си представиш как тренираш, как вдигаш по-тежки тежести или как като цяло постигаш определен резултат.

 Този метод действа, защото едно от основните правила за работа на подъзнанието, е че се опитва да направи, всякакви внушения които получи да бъдат реалност.

 Тези внушения действат като един вид команди към подсъзнанието, което прави най-доброто, за да ги приложи.

Comments

comments