УСПЕХ: Ракетата Електрон изведе в космоса 7 спътника и книгата Аз, виртуалният астронавт на Светослав Александров!

2
163
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Rocket Lab

6 декември 2019 г. 15:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 10:18 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя американската космическа ракета „Електрон“. На борда на ракетата се намираха общо седем спътника.

Шест от тези спътници са създадени от частната компания Alba Orbital по стандарта PocketQube и са с размера на куб с ръб 5 сантиметра. Платформата-носител на спътниците AlbaPod пренасяше карта памет по заявка на американската компания Mini-Cubes, на която бяха записани множество снимки на клиенти, илюстрации, както и научно-популярната книга на Светослав Александров „Аз, виртуалният астронавт“. 

Ето кои спътници по стандарта PocketQube бяха изведени днес в космоса: 

ATL-1: Унгарски микроспътник за тестване на нови изолационни материали в космоса.

Fossasat-1 и Fossasat-2: Испански интернет сателити

NOOR1A и NOOR1B: Спътници на частната американска компания Stara Space, които ще тестват телекомуникационни технологии в околоземна орбита

SMOG-P: Още един унгарски спътник за измерването на антропогенното електромагнитно замърсяване от космоса.

Освен горепосочените сателити, на „Електрон“ летя и още един спътник на японската компания ALE, който ще се опита да създаде изкуствени метеори. 

Тази авторова снимка също бе качена на картата памет към AlbaPod и успя да излети в космоса

Днешното изстрелване бе осъществено след повече от седмица закъснение. Първоначално полетът беше планиран за 25-ти ноември, но поради забавяния в наземната подготовка бе изместен за 28-ми. На този ден обаче, броени минути преди запалването на двигателите, бе установен проблем с един от тръбопроводите, зареждащи втората степен с гориво. Проблемът беше достатъчно дребен, за да се коригира в рамките на един-два дни, но пък времето на п-ов Махия се развали и това доведе до допълнително отлагане. Най накрая днес, на 6-ти декември, силните ветрове в региона утихнаха и ракетата излетя. 

Изстрелването бе напълно благополучно и всички седем спътника бяха въведени в техните целеви орбити. Но може би най-важното от днешната мисия е, че Рокет Лаб започна първоначалните проучвания относно предстоящата възвращаемост на първата степен на ракетата „Електрон“. Бяха изпитани новите системи за насочване и навигация, иновативните компютърни системи и датчици, системата за ориентация на първата степен при повторното навлизане в атмосферата. Според информация от шефа на Рокет Лаб Питър Бек, днес бяха събрани ценни данни до самия момент на падането на степента в океана. „Това е голяма крачка напред към възвръщаемостта!“, написа той в социалната мрежа Туитър.

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/