4 йога упражнения за борба с безсънието

1
139
Добави коментар
setlans
setlans

4 йога упражнения за борба с безсънието.

Една от
причините, поради които йога е толкова популярна е нейната гъвкавост. Йога
практиката може да бъде също толкова физически интензивна, колкото и една
стандартна фитнес тренировка, но йога може да предложи и упражнения за умствено
и духовно здраве.

Йога практиката може да се оформя според вкуса и нуждата на всеки. Тя може да ви тонизира и зареди с енергия за целия ден, но също и да успокои ума ви, да ви накара да се отпуснете и да премахне стреса и напрежението, които ви държат будни нощем.

Тези 4 йога упражнения са известни със своите действия за успокояване на ума и тялото.

Сарвангасана /
Свещ

Сарвангасана е неизменна част от всяка една йога практика, заради множеството ползи, които носи. Тя успокоява мозъка и помага за облекчаване на стреса и леката депресия. Стимулира щитовидната жлеза (както и Халасана), простатата и коремните органи. Разтяга и тонизира раменете, врата, краката и задните части.

Вижте още: Важността от събуждането в Брахма мухурта – часът на Създателя

Поза свещ помага при астма, безплодие, синузит, помага за облекчаване на симптомите на менопаузата. И разбира се бори умората и безсънието.

Техника за начинаещи:

Легнете на постелката си по гръб. Издишвайки, започнете да повдигате краката бавно. Когато започнете да повдигате торса, за улеснение сложете ръцете си на кръста. Целта ви е да изравните краката и торса в права линия. Дишайте бавно и се опитайте да задържите колкото можете, без да изпитвате болка. При отпускане, първо наклонете краката към главата, отпуснете ръцете на пода и издишвайки, започнете бавно да отпускате краката до долу.

Халасана / Рало

Позите, при които главата се намира по-ниско от нивото на сърцето, а бедрата и краката са по-високо от сърцето се наричат обърнати. Обърнатите пози са известни с това, че са ефективни при борбата с безсънието, въпреки че изискват повече физически усилия, отколкото възстановителните пози.

Вижте още: 5 мудри, които могат да променят живота ви

Халасана успокоява мозъка, стимулира коремните органи и щитовидната жлеза. Разтяга раменете и гръбначния стълб, и помага за облекчаването на симптомите на менопаузата. Рало, както се нарича упражнението на български, действа терапевтично при болки в гърба, главоболие, безплодие и синузит. Успешно намалява стреса и умората, и бори безсънието.

Техника за начинаещи:

Легнете на постелката по гръб. Издишвайки, бавно започнете да повдигате краката си, докато ги изправите напълно, като за допълнителна подкрепа поставете ръцете си на кръста. Преди да продължите, направете 5 цикъла бавно вдишване и издишване. Издишвайки, започнете да спускате краката надолу към и зад главата до пода. Ако не можете да допрете пръстите до пода, използвайте стол за помощно средство. Опитайте се да задържите най-малко 1 минута (препоръчително е повече).

Баласана / Детска
поза

Баласана често се практикува, като възстановителна поза и се включва във всички йога практики без значение от вида йога. Баласана или Детска поза има не само успокояващи и медитативни качества, но и освобождава напрежението във врата и раменете – частите на тялото ни, където стресът се проявява физически.

Вижте още: 24 начина да балансирате ума, тялото и душата си

Баласана разтяга ханша, бедрата и глезените, и облекчава болките в гърба и врата. Успокоява мозъка и помага за освобождаването на стреса и умората.

Техника за начинаещи:

Застанете на колене на пода. Допрете стъпалата едно до друго и седнете върху петите си. Преди да продължите, за улеснение, можете да оставите една педя разстояние между колената, но не е задължително. Издишвайки, започнете да спускате тялото си надолу към бедрата, като целта ви е да допрете челото си на пода. Поставете ръцете си отстрани на тялото, задължително е дланите да сочат нагоре. Задръжте колкото ви е удобно.

Утанасана / Наклон напред от изправено положение

Дали безсънието
ви се дължи на стрес, или на хормонални нарушения, наклоните напред винаги ще
ви помогнат да освободите напрежението в ума и тялото.

Утанасана успокоява мозъка и помага за облекчаване на стреса и леката депресия. Стимулира черния дроб и бъбреците, разтяга и укрепва прасците, бедрата и коленете. Подобрява храносмилането, помага за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Вижте още: Как да бъдем щастливи: 25 навика, които трябва да си създадем

Утанасана действа терапевтично при астма, високо кръвно налягане, остеопороза. Намалява умората и тревожността и облекчава главоболието и безсънието.

Техника за начинаещи:

Застанете в изправено положение с ръце отстрани на бедрата, като поддържате стегнати колене. Издишвайки, започнете да се навеждате напред и поставете пръстите на ръцете върху пода. След това поставете целите длани върху пода, по възможност отстрани на ходилата (или зад петите). Важно е да не сгъвате коленете! Отпуснете главата върху коленете и задръжте поне минута. Вдишайте и повдигнете главата от коленете, но без да отделяте длани от пода. Дишайте бавно 10 секунди и след това започнете да се връщате в първоначална позиция.

Последвайте ни в социалните ни мрежи  Фейсбук / Туитър / Инстаграм.

Сетланс Снимки: People photo created by yanalya – www.freepik.com