Шоколадов кекс без яйца и кисело мляко

1
155
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Не е възможно да не обичате кекс. Дори само, защото се прави лесно, върви перфектно с кафето и чая, винаги може да се хапва през деня и е безумно вкусен.  Не е ли чудо: изпращате във фурната (често от това, което просто намирате в хладилника), и след кратко време получавате великолепен вкус, който се издига над формата с купол!

Днес ще ви дадем още една версия на този прекрасен сладкиш, този път постнен вариант без яйца. Шоколадовият кекс без яйца и мляко се оказва умерено гъст, с гранулирана структура и необичайно богат вкус.

 По желание може да се овкуси с канела или кардамон. Ядките няма да са излишни, но това е по ваше желание

 

Съставките

царевичен грис 200 g

Пшенично брашно 200 g

вода 180 мл

захар 180-200 g

Какао на прах 4 супени лъжици.

сода или бакпулвер10 g

Ванилия 10 g

Слънчогледово масло 120 мл

стафиди на вкус

 

подготовка

Смесете грисът в купа с обикновената и ванилова захар, добавете вода, разбъркайте и оставете за 2-3 часа. Ако смятате да го печете сутрин, пригответе вечерта гриса, като го покриете с фолио и оставите в хладилника.
Първо изсипете слънчогледово масло, след което добавете какао. Разбъркайте старателно масата. На същия етап си струва да накиснете стафидите. 

Пресейте брашно с бакпулвер в купата с гриса. Добавете стафиди, сушени и ооваляни в брашно. Разбъркайте масата

Намажете съдът за печене с растително масло и поръсете леко с брашно. Изсипете тестото във формата. Сложете заготовката във фурната, предварително загрята до 190 градуса и печете 40-50 минути. Проверете готовността на тортата с дървена клечка. 

Поръсете готовият кекс с пудра захар  (използвайки малка цедка) или покрийте с глазура . Можете също да разрежете на две и да я намажете със сладко, череша или малина – получавате нещо божествено