5 храни, които не бива да консумирате, ако сте над 50-те

1
133
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Кой се нуждае от храна, която му запушва артериите, повишава кръвното и прави съня му неспокоен?

1. Спрете бялото нещо. Да, солта.

Твърде много сол в диетата ви влияе лошо на кръвното налягане.

Солта кара тялото ви да задържа вода, което пък повишава кръвното. Колкото е по-високо кръвното, толкова по-голямо е напрежението на сърцето, бъбреците, артериите и мозъка. Това може да доведе до сърдечен пристъп, инсулт и бъбречни заболявания. Оставете чипса, преработените меса и сирена, замразената храна, пица и др.

2. Беконът вече не ви е приятел.

Ако страдате от артрит или хронични ставни проблеми, храни като бекона само ще влошат проблема.Учените са открили, че СОХ – 2 ензимите са по-активни и могат да причинят ставни възпаления, когато ядете повече омега – 6 мастни киселини отколкото омега – 3 мастни киселини. На първо място в списъка с лошите храни е бекона, заедно с месо, яйчен жълтък, царевица, шафран и почти всичко пържено.

3. Третата чаша вино.

Да, всички ние се придържаме към изследвания, които показват, че умереното количество вино е добро за нашите сърца. Проблемът е в определението умерено. Според националните здравни институти, умерено означава от 2 до 7 питиета на седмица. По-голямата консумация на вино може да навреди на сърцето и черния дроб. Сърдечните болести са водеща причина за смърт при хора, които злоупотребяват с алкохол.

4. Злата страна на захарта.

Повечето хора избягват захарта, за да не напълнеят. Но това е само част от историята.

Учените открили, че много голямата консумация на бонбони може да ви състари по редица начини. Когато хапвате захар – независимо под каква форма, сладолед, бонбони, сладкиши, въглехидрати вечер пред телевизора – тялото превръща тази захар в глюкоза. Един основен проблем, свързан с насищането на тялото с глюкоза е диабета. Самия диабет е достатъчно опасен, но не са изключени и други проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, увреждане на бъбреците или увреждане на нервите.

5. Газирани напитки.

Американската диабетна асоциация препоръчва, да се ограничи приема на захар и подсладени напитки, за да се предотврати диабет. В една 330мл газирана напитка има около 150 калории и 40 грама въглехидрати – същото количество въглехидрати се съдържа в 10 чаени лъжички захар.