Тайната (The Secret) – СЪСТАВЕТЕ СПИСЪК НА ЖЕЛАНИЯТА СИ И ТЕ ЩЕ СЕ – ТАЙНИ И ЗАГАДКИ | БГ Топ 100 класация на сайтове

35
130
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

„Тази тайна е пазена от векове, търсена е от векове…” – с тези интригуващи думи започва документалният филм “The secret” (“Тайната”), който вдигна много шум на Запад…

Тайната – The Secret

ВСЕЛЕНАТА Е МАСА С ПОРЪЧКИ

Основната идея на филма е, че Вселената представлява голяма маса, а ние сме тези, които правим поръчките. И тя сляпо реализира всички наши мисли, без да прави разлика за хубавото ли мислим или за лошото. Създателите на филма уверяват, че във Вселената действа само един закон – законът за привличането. И всичко, което имаме в живота си – всички събития, хора, успехи или неуспехи, – ние сме привлекли сами. Същото се отнася за здравето, богатството и щастието. Отначало тази мисъл обърква, защото веднага върху раменете ни се стоварва колосалното чувство за отговорност за самите нас и за нашия живот. Първата реакция е желанието за спор: “Аз не съм привличал тази катастрофа, дори не съм мислел за тези проблеми! Винаги съм мечтаел за богатство и здраве, а не за това, което имам!”…

Авторите на филма сами озвучават възможните възражения, усмихват се загадъчно и… всичко обясняват подробно.

Коя е причината за неуспехите, щом не ги искаме?

Вселената, казват авторите на филма, постоянно възприема импулси от кората на главния мозък на всеки човек. Това, за което си мислите, се фиксира като ваше желание. А мечтаете ли за автомобил или си казвате “Само да не бяха катастрофите” – си е ваша работа. Вселената не различава “да” или “не”. Тя сляпо изпълнява вашите страхове. Така както сляпо изпълнява вашите най-заветни желания. Страхувате се, че няма да ви повишат? Можете да сте спокойни, че няма да се издигнете. Често хората сами затварят вратата пред своите възможности. Те казват: “Не, разбира се, аз не съм против многото пари. Но кой ще ми ги даде?”. И наистина никой не им ги дава. А ако човек твърдо е уверен, че трябва да бъде богат, то пари и възможности да ги спечели се намират по някакъв начин.

Втората причина за неуспехите и проблемите е в това, че даже когато Вселената е готова да изпълни мечтата и да ви избави от мъките, тя изпраща, според авторите на филма, свои посредници. Между другото, посредник може да стане всеки от нас. Но човек сам отказва помощта, шанса да промени съдбата си. По-лесно му е да изброява падналите му се изпитания. Чуйте за какво си говорят най-често при среща стари приятели: те се оплакват от живота, псуват правителството, жените се оплакват от мъжете, мъжете – от жените… А за каквото говориш, в каквото влагаш емоциите си, това и получаваш.

Още една причина за проблемите в живота авторите на филма откриват в неправилната информационна обстановка. Включваш телевизора, а в сериалите – само убийства и сълзи; на ток-шоутата разказват покъртителни житейски истории, а аналитиците предвещават едва ли не края на света. Включваш радиото и в голяма част от песните се пее, че любовта си е отишла, и чуваш псевдофилософски напеви за това, че няма щастие. Искаш не искаш – зомбираш се с негативни мисли. Ако, разбира се, не умееш да филтрираш информацията.

ОТКЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?

Ако сте решили да четете по-нататък, пригответе се скоро вашият живот да се промени. Това е шансът ви да измените съдбата си. Възползвайте се! За начало трябва да преминете три стъпки на освобождаване, а след това да направите различни приятни упражнения.

Стъпка 1: анализирайте миналото си

Прегледайте миналото си, то е пряко следствие на това, в което вярвате. Неуспешен брак? Здравословни оплаквания? Липса на пари? Значи някаква част от вас иска това да бъде именно така. Пример: една жена боледувала от диабет. Тя, разбира се, искала да бъде здрава. Но на приема при психолога се изяснило, че много повече й харесва да усеща около себе си повишено внимание, да се крие от живота в своето заболяване. По този начин тя самата го е привлякла. Психолозите наричат този феномен настройка за нещо през живота. Сега трябва да ги анализирате, като за начало напишете на лист хартия вашите оплаквания. Написахте ли? Превърнете ги в цели и желания. Би трябвало да получите цял разказ за вашите желания.

Отговорете на въпросите :

Какво искате?

Кое ви кара да се смеете?

Ако бяхте вълшебник, какво бихте пожелали за себе си?

Стъпка 2: представете си картината на бъдещето

Как мислите за вашето бъдеще, какво си представяте в него, за какво се настройвате? Отговорете на тези въпроси. Ето от какво се състои вашата картина за следващото лято, есен. А какво ще стане с вас след година?

Вашата картина на бъдещето се състои главно от страхове или вие оставяте управлението на живота си на волята на съдбата? В живота ще се осъществи всичко това, за което мислите. И съдбата ви ще стане случайност.

А сега откъснете се от реалността и помечтайте. Авторите на филма наричат този метод “визуализация”. Затворете очи и си представете бъдещето, което би ви направило щастлив човек. Разкрийте пред себе си вашите най-потайни желания и си представяйте, че те ВЕЧЕ СА СЕ СБЪДНАЛИ. Сеансът по мечти трябва да завърши така: обезателно благодарете на съдбата, на Вселената, на Бога или на духа на живота (което ви е най- близко) за това, че ще се случи именно така.

Стъпка 3: научете се да мислите позитивно

Това може да се окаже доста сложна стъпка. Особено ако повече сте свикнали да се оплаквате, а изразяването на радостта на някои места се смята направо за неприлично. Сега трябва да се опитате да се промените. Акцентирайте вниманието си върху всичко най-положително в живота ви. И напълно игнорирайте отрицателното. За целта ще ви помогне следното упражнение. Представете си, че имате две растения. Едното е райско цвете: всичко най-положително, което има в живота ви. А другото е криво и бодливо: всичко негативно. И ето че сте решили да помислите или да поговорите за нещо хубаво – поливате райското цвете. То ще расте и ще цъфти по-дълго. А ако наливате повече вода на бодливото, то ще расте, а красивото цвете ще изсъхне.

Оказва се, че съвременните маркетингови специалисти отдавна използват тази теория на практика. Методът на визуализацията при тях се нарича “формиране на събитията”. Те предварително пишат разказ за оптимистичното бъдеще на компанията, как ще изглежда то в детайли. И това винаги сработва…

УПРАЖНЕНИЯ

Карта на щастието

Този метод бил известен още в древността. Казват, че такива карти на щастието или карти на желанията имали ВСИЧКИ велики и успели хора. Вземете няколко списания и ножици. На средата на лист хартия залепете вашата снимка и започнете да изрязвате от списанията това, което бихте искали да имате. Ако няма материален израз на вашето желание, изрязвайте заглавията, които да характеризират живота ви. Обезателно ще ви хареса този колаж. След това го закачете така, че да го виждате всеки ден. От гледна точка на психологията същността на метода е в това, че отначало вие ясно разбирате вашите желания, осъзнавате ги, а ежедневното наблюдение в материалния свят ви настройва за тяхното изпълнение. Според авторите на филма, това са “напомняйки”, за да може редовно да изпращате нужните импулси. Обезателно условие е при съзерцаването на вашата карта да изпитвате чувство на щастие или поне на радост и да възкликвате: “Да!”. Джо Вителе – учен от филма, обещава, че в живота ви ще се изпълни не по-малко от 80% от желаното.

Камък на благодарността

Колко хубаво би било да имате такава! Впрочем за целта можете да се сдобиете с вълшебна химикалка. Трябва да изберете една, на която да дадете този статус. И да я носите винаги със себе си. Вие вече сте вълшебник, вие решавате. Щом се появи желание, напишете го. Може дори във “вълшебен” тефтер. Това се нарича скрипт. Правилата са следните: трябва да пишете в сегашно време, сякаш желанието ви вече се изпълнява, и да завършвате с думите: “Искам това или нещо по-добро”. И да затвърждавате всичко това с чувство на благодарност. Вярата, че именно така ще се случи, е задължителна!

КАКВО КАЗВА ОФИЦИАЛНАТА НАУКА

Вълшебното действие на визуализацията е известно отдавна. Но във филма всичко е доведено до проста и разбираема формула: човек се обръща към Вселената и тя му дава всичко. В действителност тези процеси са много по-дълбоки.

От гледна точка на официалната наука това е създаването на настройки. Именно те формират нашия живот. За каквото си настроен, в каквото вярваш, така се развива и съдбата ти. Вашето възприятие на живота действа така: ако мислите за нещо лошо, оплаквате се от живота, то сякаш става проводник на отрицателните същности. А когато се радвате – пускате положителните.

Въобще, внушението е велико нещо. Онколозите например преди се стараеха да не говорят за резултатите от анализите. Защото, ако кажат на човек, че е обречен, той може да умре по-рано: убива го мисълта за смъртта. Известни са случаи, когато хора са умирали от глад на седмия ден, докато при лечебно гладуване човек е способен да не се храни месец. Всичко е в настройката.

Но най-важното “вълшебство” на този метод е, че авторите на филма предлагат на човека да поеме отговорност за собствената си съдба. Само това е достатъчно, за да промените живота си към по-добро…

любими.ком