Топ 15: Животните, които живеят най-дълго

1
150
Добави коментар
setlans
setlans

Топ 15 на животните, които живеят най-дълго. Бихте ли искали да живеете толкова дълго, колкото представителят на първо място?

Хората са сред съществата, които живеят доста дълго, като средната продължителност на живота ни е 72 години. Според официалните данни, човекът живял най-дълго е Жана Калман (1875–1997), която достига 122 години и 164 дни. Към 20 декември 2019 г. най-възрастният човек е Кане Танака от Япония, която в момента е на 116 години и 351 дни. Но както ще разберете от статията ни, ние хората въобще не можем да се сравняваме с някои животни.

Някои животни, включително различни видове акули, китове, костенурки и птици, съвсем спокойно достигат няколкостотин, та чак до хиляда години.

Днес ще разгледаме животните с най-дълъг среден живот в света. А възможно ли е да има живо същество, което да живее вечно? Предстои да разберем.

Нощник на Брант – 40+ години

Нощниците на Брант са дребни бозайници от семейство Гладконоси прилепи. Разпространени са в Евразия от Монголия и Южен Сибир до Англия и от Средиземноморието до 64° северна ширина. В България се срещат главно в планинските райони – Родопите и Стара планина.

Прилепът е малко по-едър от мустакатите нощници, като масата му варира от 4 до 7 грама. Благодарение на мощната си имунна система и рядка генна мутация, малките бозайници могат да надминат 40-годишна възраст.

Южноамерикански кондор – 50 години
Снимка: Pedro Szekelyco – https://www.flickr.com/photos/pedrosz/29930098942, CC BY-SA 2.0, Link

Южноамериканският кондор, познат и като андски кондор е голяма птица, която се среща по протежението на Андите, от Венецуела на север чак до Огнена земя на юг.

Този кондор е сред най-големите птици, като достига дължина от над 1 метър и тегло между 10 и 15 кг. Размахът на крилете му е особено впечатляващ – до 330 см.

Друг любопитен факт е, че тези кондори живеят на особено голяма височина, обикновено между 3000 и 5000 метра. Немският учен Александър фон Хумболт твърди, че е видял кондор на около 7000 метра височина.

Продължителността на живота им е между 50 и 70 години.

Папагали Ара – 60+ години
Снимка: Jabid Ishtiaque – Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Не може да не сте виждали поне веднъж тези невероятни птици. Те са сред най-големите сред папагалоподобните, но са и много интелигентни. Те могат да запомнят огромен брой думи и да разговарят с тях. Именно заради това са и особено скъпи птици – цената им достига и надминава 2000 евро.

Папагалите ара обитават екваториалните и тропически гори на Централна и Южна Америка. Най-големият представител на вида достига дължина 1 метър от главата до опашката. За съжаление популацията тези красиви птици е твърде малка – едва 300 птици в дивото.

Папагалите ара могат да живеят доста дълго, като някои достигат до над 70 години.

Косатка – 50 до 80 години

Косатката е най-големият представител на семейство Делфинови. Те се срещат във всички океани и са бозайникът с най-голям ареал, след човека. Косатката е хищник и перфектен убиец – лови риба, костенурки, птици, тюлени, акули и дори млади китове. Именно заради това е на върха на морската хранителна верига.

Мъжките екземпляри достигат 8 метра дължина и тегло над 6 тона, а женските са по-дребни и достигат 7 метра и тегло около 5 тона.

Средната продължителност на живота им е от 50 до 80 години. Един женски екземпляр е достигнал 103 години.

Гърбат кит – 80 години

Гърбатият кит е един от най-големите китове. Възрастните варират в дължина от 12 – 16 метра и тежат приблизително 48 тона. Ако някога сте чували песен на гърбат кит, то със сигурност е бил мъжки, защото само те пеят, а песните им се чуват от километри.

Гърбатите китове могат да срещнат навсякъде и често се подават над водата. В световен мащаб има най-много 80 хиляди броя, като много от тях умират, заради човешка намеса.

Продължителността на живота на този величествен бозайник е 80 години, макар че са засичани и екземпляри на над 90 г.

Европейска змиорка – 80+ години
Снимка: theecologist

Европейската змиорка е хищна риба от семейство Речни змиорки и има тънко и удължено тяло. Женските достигат дължина 1,5 – 2 метра и маса до 4 кг., а мъжките до 0,5 метра и маса 0,5 кг.

Видът живее в сладки водоеми, които са свързани с Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море. Някога се е срещала и в България, но отново заради човешка намеса, видът изчезва.

Европейската змиорка е критично застрашен вид в световен мащаб, включен е в Червената книга. Тя живее над 80 години, като най-възрастната открита е била на 88 години.