Експертна намеса спаси Старлайнър: корабът е в безопасна и стабилна орбита. Завръщане на Земята – след 48 часа!

1
109
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: ракетата-носител „Атлас 5“ извежда космическия кораб „Старлайнър“ в космоса. Photo credit : NASA TV/Boeing

20 декември 2019 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:30 ч. НАСА излъчи специална пресконференция, на която представи последните новини относно проблематичното, но все пак успешно изстрелване на „Старлайнър“ в космоса. 

Напомням на читателите, че космическият кораб, който в бъдеще ще се използва за превоз на астронавти в орбита, бе изстрелян благополучно в 13:36 ч. българско време. Скоро след изстрелването обаче възникна проблем – двигателите за вмъкване в орбита на път към Международната космическа станция не се запалиха по план и така скачването няма да може да се случи. 

Макар че това е нежелан развой на мисията, ръководителят на НАСА Джим Брайденстайн подчерта, че днешният полет е тестов, а не редовен. При тестовете винаги има шанс нещо да се обърка. В рамките на днешното изстрелване бяха валидирани доста системи, което показва, че ако днес на борда на „Старлайнър“ имаше хора, те щяха да са в орбита живи и здрави. 

На първо място бе валидирана ракетата „Атлас 5“ и бе потвърдено, че тя може да се използва за изстрелване на хора. Тази ракета притежава на първата степен основен двигател „РД-180“, създаден от руското предприятие НПО „Енергомаш“, плюс още два допълнителни американски твърдогоривни двигателя „AJ-60“. На горната степен „Центавър“ ракетата притежава два американски двигателя „RL-10-A“. Това бе първото изстрелване на „Атлас 5“ с „Центавър“ и два двигателя „RL-10-А“ и те работиха така, че ускорението да е максимално щадящо за астронавтите. Утвърждаването на ракетата „Атлас 5“ за пилотирани цели бе много важна задача! 

Така че какво не е сработило? Колкото и тривиално да звучи – часовникът! Той не е бил програмиран правилно. Иронията на съдбата е, че ако днес „Старлайнър“ бе излетял в пилотиран режим, астронавтите щяха да забележат грешката и да насочат кораба на правилен курс към МКС. 

Но за съжаление наземните екипи не разполагали с пълните данни относно това, което се е случило. Въпреки това те реагирали професионално и, както подчертаха на пресконференцията, спокойно и без емоции. Те успели да стабилизират орбитата и да я променят така, че да позволи кацане в района на Уайт Сендс след 48 часа. 

Един от големите въпроси на конференцията бе: ще бъде ли проведен втори безпилотен полет на „Старлайнър“ с автоматично скачване до МКС, тъй като очевидно това не може да се случи сега? Отговорът на Джим Брайденстайн бе: твърде е рано да се каже. Но стана ясно, че скачването с МКС не се явява като задължителна цел, която трябва да бъде изпълнена преди полетите с хора. Администраторът оповести, че космическите совалки никога не са имали автоматична система за скачване и винаги са летели с хора на борда. Това е намек, че очевидно следващият полет на „Старлайнър“ ще е пилотиран, дори ако скачването сега не може да стане. 

Относно космическия кораб „Старлайнър“: той е в отлично състояние, намира се в космоса, в стабилна орбита, с работещи слънчеви батерии и генерира електроенергия. Компютрите му, по данни от специалистите на Боинг, работят чудесно. 

И така, мисията на „Старлайнър“ ще продължи, макар и без скачване с МКС. През следващите два дни ще бъдат събрани още тестови данни, вероятно ще бъдат изпитани някои от системите между астронавтите на МКС и кораба. Но идеята е след 48 часа, т.е. в неделя, „Старлайнър“ да се завърне на Земята в базата Уайт сендс. 

Това не е фиксиран срок – ако НАСА и Боинг решат, че могат да удължат тестовата програма, „Старлайнър“ може да престои още в орбита. 

Истинското изпитание пред космическия кораб тепърва предстои: навлизането в атмосферата и кацането на Земята. През последните няколко месеца СпейсЕкс и Боинг се сблъскаха с множество проблеми с парашутните системи. Силно се надяваме, че тези проблеми са били разрешени. 

Ако това е така и „Старлайнър“ кацне на Земята успешно, ще бъде потвърдено, че корабът може да излита до орбита и обратно – т.е. ще е годен за превоз на хора. 

https://www.space-bg.org

https://www.cosmos.1.bg