Кожата разкрива здравословни проблеми: 6 симптоми, които не трябва да пренебрегвате

1
135
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Кожата е най-големият орган в тялото, а ние често не сме наясно колко тя всъщност може да ни помогне в разкриването на някои здравословни проблеми. Следователно, тези признаци не трябва да се пренебрегва, а ето какво има да каже дерматолог Таня Кормели на тази тема.

 

1.  Бръчки около очите

Бръчките около очите могат да показват проблеми със зрението.

„Ако имате тъмно черно под очите, бръчки или просто очите ви са подути, са ви нужни очила  или слънчеви очила, ако е през лятото“

 

2.  Тъмен цвят около врата или под мишниците

Тъмния цвят на врата или под мишниците показва, че имате диабет.

„Тъмните петна около врата или под мишниците може да са свързани с диабет или с нарушения в работата на щитовидната жлеза“, казва проф.Кормели.

Такова нарушение на пигментацията обикновено възниква в тези части на тялото, а означава, че може би имате диабет тип 2.

 

3.  Много бледа кожа

Ако вашата кожа обикновено не е толкова бледа, а сега е, може би имате хронична анемия, състояние, което възниква поради липса на червени кръвни телца в организма. Често се появява в резултат на хранене, липса на витамин В12, но и в резултат на генетиката.

 

4. Пигментация

Петната ще продължат да потъмняват ако повече се излагате на UV-лъчи.

„Луничките показват, че имате UV-увреждане на кожата“, обяснява проф. Кормели.

Някои хора са генетично предразположени към петната, докато при други се появяват в резултат на прекомерно излагане на слънце.

 

5.  Суха кожа

Въпреки че мнозина смятат, че кожата им е суха поради студено време, обаче това се случва, защото тя е дехидратирана или просто защото сте прекалили в консумацията на кофеин и алкохол. Дехидратацията също може да предизвика появата на пъпки, защото тогава кожата произвежда повече мазнина, за да компенсира липсата на влага.

 

6.  Акнето

Акне около брадичката или устата могат да означават, че имате  поликистоза на яйчниците . Лицето ви е п-склонно на пъпки и акне в тази част, поради хормони. Ако упорито се появяват пъпки на тези места и имате  нередовна менструация , тогава най-добре е да го обсъдите с вашия гинеколог. Но ако имате редовна менструация, тогава попитайте дерматолог.