400 милиона по света могат да си отдъхнат! Край на инсулиновите инжекции!

1
138
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Изглежда, че тези, които са болни от диабет, имат шанс да се отърват от ежедневните инжекции с инсулин – това е начинът, по който по-голямата част от хората, страдащи от това заболяване, регулират нивото на кръвната захар. Припомнете си, че диабетът бива два типа: вроден и придобит. И ако можете да се справите с втория, променяйки начина си на живот, при първия това не работи.

Модерният метод е прост: инжекция.

Диабетиците постоянно носят така наречената инсулинова писалка, която измерва нивото на захарта. С нейна помощ се прави и инжекцията, ако захарта е отишла отвъд нормата. Но науката не стои на едно място.

В новия метод, изглежда, няма нищо свръхестествено, но има редица трудности, които не позволяваха да се въведе такъв начин преди. Става дума за таблетки, които от гледна точка на начина на доставка на лекарство в тялото изглеждат много по-привлекателни от спринцовката.

Е какво пречеше на диабетиците на инсулин още отначало да пият хапчета, вероятно с право ще се запитате. Причината е стомашния сок, който разтваря желатиновата капсула с протеиновия хормон, още преди той да има време да свърши работата си. Сега учените са изобретили нова капсула.

Технологията на капсулното покритие се нарича Cholestosome и може да доставя инсулин в кръвта на пациента, като не позволява на хормона да се разпръсне още н стомашно-чревния тракт: специалната липидно-мембранна формула ефективно се съпротивлява на стомашния сок.

Тестовете вече са проведени върху лабораторни плъхове и са дали отлични резултати. Сега остава да се тества лекарството върху хора …

 

 

 

 

На крачка сме от това да спрем с инжекциите и просто да вземем обикновено хапче – може би дори веднъж на няколко дни. Признайте си, че това е страхотно! За финал ще добавим, че в света диабетът засяга около 420 милиона души. Той е отговорен за смъртта на почти 4 милиона души годишно…