Ръководството на мисията на Старлайнър се готви за най-важното изпитание: кацането

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: космическият кораб за превоз на астронавти „Старлайнър“ се завръща от космоса посредством парашути и амортизиращи възглавници. Image credit : Boeing

21 декември 2019 г. 23:15 ч.

Светослав Александров. Космическият кораб на Боинг „Старлайнър“, който бе изстрелян успешно вчера, сполучи да изпълни много от предвидените си задачи днес – дори и да не можа да се скачи с Международната космическа станция (МКС). Сега екипът на мисията е фокусиран върху най-важния тест от всички: кацането. От успеваемостта на предстоящото завръщане на Земята зависи дали Боинг ще започне своевременно да извежда астронавти в космоса. 

Днес астронавтът Крис Фъргюсън, който е част от екипа на Боинг и който ще лети по време на следващата мисия на „Старлайнър“, потвърди в Туитър, че към настоящия момент корабът е в много добро състояние. Той е коригирал орбитата си благополучно по начин, който позволява завръщане в района на базата Уайт сендс.

Ако всичко мине по план и метеорологичните условия са благоприятни, „Старлайнър“ ще запали двигателите си в 14:32 ч. българско време утре, на 22-ри декември. Това ще кулминира с кацане в 14:57 ч. българско време. В случай че се наложи отлагане, втора възможност ще има по-късно през деня. Телевизионният канал НАСА ТВ (линк тук) ще излъчва процедурите по спускане и приземяване в реално време. 

По време на днешната пресконференция отново бе потвърдено, че скачването с МКС е било вторична, а не основна цел. Добре щеше да е, ако се бе случило. Но основната задача на настоящия космически полет на „Старлайнър“ е да се валидира, че е безопасен и че може да превозва астронавти в космоса безпроблемно. Макар и без посещение на МКС, беше доказана работоспособността на повечето от системите – ракетата-носител „Атлас 5“ сработи нормално, отделянето на кораба от степента „Центавър“ протече нормално и бе потвърдена годността на животоподдържащите системи. Днес, на 21-ви декември, екипът успя да изпробва скачващия механизъм на „Старлайнър“ в космически условия, макар и без МКС да бе наблизо. 

Така че ако кацането е благополучно, НАСА вероятно няма да изиска нов безпилотен полет на „Старлайнър“, само за да се тества автоматичната система за скачване. Бъдещето на комерсиалната пилотирана програма на НАСА и на „Старлайнър“ зависи доколко системата за кацане, която се състои от парашути и амортизиращи възглавници, ще сработи. 

Ако изобщо сработи … 

Една от най-големите трудности по време на разработката на пилотирания кораб „Старлайнър“, а и на „Крю Драгън“ на СпейсЕкс, бе свързана със създаването на надеждна парашутна система. Парадоксално, човешката цивилизация е създала първите парашути преди столетия, а космическата епоха е започнала преди около шест десетилетия. И въпреки това се оказва много по-лесно да създадеш космически кораб, отколкото парашутите за него. Илон Мъск напомня, че по време на лунната програма „Аполо“, изработката на парашутите се оказала толкова сложна задача, че се е превърнала в сериозно морално предизвикателство пред успешната ѝ реализация. 

Специалистите на Боинг, подобно на тези на СпейсЕкс, са провели множество компютърни симулации и височинни изпитания на парашутите. Те са завършили успешно. Но това е първият космически полет за „Старлайнър“. Никога преди този кораб не е бил в космоса, никога не е влизал от орбита обратно в атмосферата. И както се оказва често пъти в космонавтиката – решаващо е не това което си моделирал и предвидил да се случи. Решаващо е това, за което не си се замислил и не си го предвидил…

Стискаме палци утре за благополучен завършек на тестовата мисия! Един успех ще е страхотна новина – практически ще гарантира, че през 2020-та година астронавти ще полетят на борда на „Старлайнър“. 

Но един провал на системата за кацане ще нанесе сериозен удар върху програмата и ще доведе до месеци отлагания. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/