За девет седмици може да ви пораснат нови зъби с тази иновативна технология!

2
143
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Протези и импланти скоро може да се превърнат в минало, тъй като учени твърдят, че е възможно на челюстта на пациента да пораснат нови зъби!

Досега единствената възможност да се компенсира загубата на зъби беше протеза или имплант, но тъй като и двата метода могат да се отразят неблагоприятно на здравето, учените са изследвали как естествено хората давъзстановят зъбите си.

„Стоматологични протези могат да причинят инфекция, нараняване или увреждане на околните тъкани, нерви, а дори и синусите. Също така, имплантите са склонни да бъдат много неудобни и пречат на пациентите по време на хранене. Също така, може да предизвика дразнене или инфекция на венците и устата „, казва експерт.

„Това е необходим медицински напредък, тъй като до 74-годишна възраст, дори 26 процента от възрастните губят всичките си зъби“, казват изследователите.

Новата техника, разработена от д-р Джереми Мао и професор Едуард Зейгър заедно с екип от експерти в Колумбийския университет, работят със стволови клетки на тялото на триизмерна платформа, която е отговорна за фактора на растеж на нови зъби.

По този начин, когато се инжектират в челюстта, зъбите започват нов растеж и напълно се отглеждат само за 9 седмици!

„Ключов фактор за регенериране на зъбите е да се намери подход, който ще бъде в състояние да се прилага дори и при пациенти, които не са добри кандидати за зъбни импланти или не могат да си ги позволят“, каза д-р Мао.

Изследването е публикувано в списанието на Dental Research, водещо списание в света в областта на денталната медицина.