УСПЕХ: Русия изстреля последната ракета с украински компютър Рокот!

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Roscosmos

27 декември 2019 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. В края на 2019-та за пръв път Русия ще посрещне Нова година в добро настроение – 2019-та е първата календарна година след 2003-та, в която страната няма провал на орбитална космическа ракета. 

Тук е важно да се подчертае – тази класация отчита единствено орбиталните изстрелвания и включва само стартовете на ракетите, без да се взема предвид работоспособността на космическите апарати след отделянето от горните степени на носителите. Не отчитаме и военните тестове, при които също може да има аварии – напр. „Буревестник“.

Изстрелването на ракетата „Рокот“ тази нощ бе проведено в 01:11 ч. българско време. Роскосмос потвърждава, че ракетата и ускорителният блок „Бриз-КМ“ са сработили нормално и че спътниците „Гонец-М“ са се отделили благополучно от горната степен.

Макар и успешно, изстрелването носи горчив привкус – това е последният полет на ракета „Рокот“ поне в обозримо бъдеще. „Рокот“ е оборудвана с украински компютър. След анексацията на Крим от Русия стана все по-трудно руските специалисти да си сътрудничат с украинските. Космическият експерт и собственик на сайта Russianspaceweb.com Анатолий Зак съобщава, че благодарение на европейците, които имаха нужда от „Рокот“ за собствени спътници (напр. „Сентинел“) бяха получени ограничени бройки компютри и резервни части, но руснаците нямаха как да разчитат на същото за чисто руските мисии.

Роскосмос съобщава, че понастоящем предприятието ГКНПЦ „Хруничев“ създава модернизирана версия на „Рокот“, при която чуждестранните компоненти трябва да бъдат заменени с чисто руски. Дали това ще се случи, предстои да видим. Новите разработки на руснаците вечно са съпъствани от големи трудности и отлагания. Не е нужно да напомням, че след два тестови полета на новите ракети „Ангара“ през 2014-та все още не сме станали свидетели на третия полет. „Ангара“ има тежкотоварен вариант „Ангара А-5“, който трябва да замени „Протон“, както и лекотоварен „Ангара А-1.2“, способен да поема полети от типа на тези на „Рокот“. 

И докато Русия днес се радва на безаварийна космическа 2019-та година, предстои да видим дали следващите години също няма да са безаварийни по много проста причина – липсата на нови ракети, които да летят… 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/