Илюзиите ни правят щастливи? Дали!?

1
147
Добави коментар
vocala
vocala

„Къде ще бъдете след пет години?“ Всички знаем този стандартен въпрос за интервю за работа. Но тук има още по-важен въпрос: „Кой ще бъдеш след пет години?“. И изглежда, че повечето от нас твърдо вярват, че след пет години ще бъдем същите хора, каквито сме сега.

Това е „Краят на историята илюзия“. Всички мислим, че сме се променили много през последните пет години, но изненадващо не сме склонни да признаем, че може да променим много в следващите пет години. Ние считаме себе си за крайния продукт. Настоящият момент е краят на нашата лична история.

Илюзията на края на историята е илюзия. Не е вярно, че няма да се промените през следващите пет години – може би дори повече, отколкото сте направили през последните пет години. И много от тези промени се случват очаквано. Предпочитанията ви се променят в резултат на просто излагане, например: ако срещнете музикална мелодия, докато пазарувате в мола, просто самото излагане на тази мелодия ще промени вашите музикални предпочитания. И дори вашите личностни черти могат да се променят – можете да станете по-малко интровертни или по-интровертни. Скорошно проучване установи зависимост между личностните черти на едни и същи хора между 18 и 68 години.

Омаловажаването на възможността, която можем да променим в бъдеще, е едно от многото ни познавателни пристрастия. И както повечето познавателни пристрастия, не всяко е лошо. Тя ви позволява да правим дългосрочни планове: да вземете ипотека върху къща, която ще продължим да изплащаме след пет, десет, двадесет години. Или да имате деца, които ще трябва да карате до училище в продължение на много години. Или да се оженим.

Неотдавнашно проучване показва, че Илюзията на края на историята е положителна илюзия: онези хора, които са по-предразположени към Илюзията на края на историята, имат по-голямо удовлетворение от живота в бъдеще. Така че, ако мислите, че след 10 години ще бъдете същия човек, вземате решения, които ще са от полза за бъдещето ви.

Но това не е единственото обяснение за (впечатляващото количество) данни, събрано в това проучване. Възможно е също, че не Илюзията на края на историята обяснява удовлетвореността от живота, а обратното: Тези хора, които по принцип са по-щастливи сега, също ще са склонни да бъдат по-щастливи след 10 години. И имат повече причини да се заблудят от края на илюзията на края на историята.

И това ни отвежда към най-странното нещо за Илюзията на края на историята. Тя ви позволява да вземате решения за далечното бъдеще, но тези решения ще са за бъдещето ВИЕ, а не за настоящето ви. А в бъдещето може да си много различен човек. И тъй като нямате информация по какъв начин бъдещото ви аз ще бъде различно, е трудно да вземете добре информирани решения за вашето бъдеще.

Има нещо освобождаващо в тази мисъл. Вашето бъдеще Аз се оформя от решенията, които вземате сега. Взимате тези решения, като приемате, че ще бъдете един и същи човек през целия си живот. Но не е нужно. И не позволявайте на никой да ви каже по какъв начин ще се окажете по-щастливи.