Какво е USB-C ?

1
150
Добави коментар
sroev
sroev

Огледайте се. Почти всеки лаптоп, таблет и телефон има няколко различни портове: USB, HDMI, аудио жак, захранващи връзки и други. Това скоро може да се промени, тъй като производители като Apple, Dell, HP и Asus налагат нов универсален стандарт, който предлага по-добра скорост, функционалност и удобство. Ерата на USB-C е пред нас и бъдещето изглежда обещаващо.

Какво е всъщност USB-C ?

Идеята и целта на USB-C е едничка. Имате един тип кабел, един тип порт и чрез тях свързвате всичко необходимо. Това означава, че можете да използвате същия кабел за твърди дискове, монитори, аудио интерфейси, смартфони, таблети и дори за зареждане на вашия лаптоп.

В момента повечето периферни устройства се включват във вашия компютър чрез USB-A конектор (който вероятно знаете като просто „USB“). Това са правоъгълните конектори на USB флашки, външни клавиатури, мишки, твърди дискове и почти всичко останало.

В другия край на кабела има различен стил на конектор, като например Micro USB, който много смартфони все още използват, Mini USB за други приспособления като видео камери, или квадратни USB-B, които използват повечето модели принтери и някои микрофони.

Проблемът с този стандарт е, че той изисква да носите правилните кабели по всяко време и няма гаранция, че някой друг ще има резервен, ако вашия липсва. Друг проблем е, че трябва да бъдат включени по определен начин.

 

USB-C опростява това чрез поставяне на единен стандартен формат на всички устройства и може да има един и същ конектор в двата края на кабела.

Тънкият, с овална форма конектор е по-малък от предишните версии на USB, а също така е и симетричен – подобно на конектора на Apple Lightning – така че да не се налага да превъртате кабела няколко пъти, за да го поставите правилно във вашето устройство (понеже физичния закон на смарт технологиите гласи, че макар да има два възможни начина да се постави, то са нужни поне 3 опита).

В най-скоро време изглежда, че USB-C ще се превърне в универсалния порт, който ще се намира на всички устройства, замествайки USB-A, USB-B, Micro-USB и Mini-USB конекторите, които ни усложняват живота в момента. Всеки кабел ще бъде един и същ и ще работи с всяко устройство, било то телефон, лаптоп, таблет или друга смарт джаджа.

Какви са предимствата на USB-C ?

Разбира се, промяната на дизайна на конектора и порта едва ли е единствената причина да се сменят всички съществуващи периферни устройства, но това не е единственото предимство на USB-C. Новият формат също поддържа най-новите USB 3.1 комуникационни протоколи, които са по-бързи и по-универсални от по-ранните версии, които ще намерите на устройства в стил USB-A. 

По-мощен

USB-C може да осигури до 100W мощност на включените устройства. Това е достатъчно, за да зареждате (почти) всеки лаптоп, смартфон или таблет. Новият формат може също така да достави 4K видео до монитори и да носи звук също.

По-компактен

По-малкият размер и гъвкавостта на портовете означават, че те сега са предпочитания формат на ултра тънките лаптопи и смартфони с Android.

Повече гъвкавост

Тази многостранна функция отваря възможни за редица полезни сценарии, които могат да се превърнат в реалност. Например, потребителят може да включи своя лаптоп с USB-C във външно захранван монитор и да си зарежда компютъра, като едновременно изпраща видео съдържание към него.

Ако мониторът беше свързан с други USB устройства, да речем външен твърд диск, тогава компютърът ще може да получи достъп до тях и да прехвърля файлове.

Когато дойде време да излезете от офиса, лаптопът може да бъде изключен и поставен в чанта с кабела – последният от които може да бъде използван по-късно за свързване и зареждане на смартфон.

Алтернативния вариант би бил да имате един USB хъб, който да прави връзката между няколко устройства с различен порт, като този на Devia.

Какви са негативните страни на USB-C ?

Въпреки че USB-C е универсален нов формат, който без съмнение ще стане най-разпространения в близкото бъдеще, в момента той все още е в начален стадий на развитие и като такъв може да причини обърквания и опасности, които трябва да бъдат избегнати.

Първо, тъй като USB-C се отнася до стила на свързване, а не до вътрешните спецификации, това означава, че клиентите могат да получат неприятна изненада и да открият, че новото им устройство не е толкова бързо, колкото са си мислели, че ще бъде. Продуктите USB-C Gen 1 използват USB 3.0 технология, която има максимална скорост от 5Gbps, докато USB-C Gen 2 поддържа USB 3.1, което ви дава 10GBps.

Съществува и вариантът Gen 3, който включва Thunderbolt 3 (като тези в новия MacBook Pro), който стига до 40Gbps.

Проблемът при всички тези стандарти е, че действителният USB-C порт изглежда идентичен на всички устройства и кабели. Така че, за да избегнете разочарование, проверете спецификациите и потвърдете скоростта на конектора, преди да купите устройството.

Кабелите също могат да бъдат объркващи, защото въпреки че всички изглеждат еднакво, има някои варианти, които засягат възможностите. Ако искате да захранвате устройство, ще трябва да се уверите, че кабелът поддържа USB Power Delivery.

Основният проблем пред USB-C са евтините кабели и аксесоари, които могат да причинят физически повреди на устройствата. Инженерът на Google Бенсън Леунг се е занимавал усилено през последната година да предупреждава за опасностите от нестандартните кабели и как те потенциално могат да унищожат устройствата.

Проблемът идва от количеството мощност, което USB-C кабелите вече могат да носят, а то може да бъде опасно не само за устройства, но и за хора. Препоръчително е да избягвате евтини, без маркови артикули от Китай, които често се срещат в съмнителни сайтове и групи във Фейсбук за мобилни аксесоари и вместо това да изберете утвърдени, надеждни марки.

Заключение

Всичко сочи, че USB-C ще бъде следващия масов тип кабел за много от устройствата, които ползваме всеки ден. Въпреки, че в момента той не е перфектен, има достатъчно воля и желание в производителите на технологични джаджи да го развият достатъчно, за да стане такъв.