Ремонт дюзи –

1
117
Добави коментар
fire19
fire19

Силната задименост и високият разход на гориво – това са сигналите, които подсказват на собственика на автомобил с дизелов двигател, че е необходимо да се извърши ремонт на дюзите. В повечето случаи не е необходимо повредените инжектори да бъдат заменени с нови, достатъчно е те да бъдат ремонтирани и да бъдат възстановени работните им характеристики по време на експлоатация на двигателя.

Най-честите причини за повреда на дюзите са износване, запушване с мръсотия или корозия.

Типични симптоми за неизправно впръскване на горивото

Основните неизправности на дизеловите двигатели са провокирани главно от отказ на помпата за високо налягане и повреда на инжекторите за гориво. Така например, след стартиране на двигателя или по време на шофиране количеството на отработените газове от ауспуха чувствително се увеличава.

Сред симптомите, които подсказват, че е необходим ремонт на дюзите са нетипично повишаване на разхода на гориво, прекъсване в работата на двигателя, поява на странни шумове и изгасване на двигателя при прегряване.

Проблемите водещи до ремонт на дюзите

Сред проблемите, водещи до ремонт на дюзите, са и попадане на гориво в моторното масло и загуба на мощност на двигателя. На таблото за управление може да светне жълта лампа за проверка. Това говори за появата на неизправности в системата за инжектиране.

Всички тези първи признаци за неправилна работа на дюзите са предупреждение и причина да посетите ремонтната база на оторизиран сервиз за диагностика и ремонт на дюзите. Пренебрегването на горните тревожни симптоми може да доведе до бъдещи сериозни повреди на двигателя.

Ремонт и рециклиране на елементи от инжекционната система

Подмяната на комплект дюзи за дизелови двигатели обикновено е много скъпа процедура. Ето защо услугите на сервизи, предлагащи ремонт и рециклиране на елементи от инжекционната система, са толкова популярни сред собствениците на превозни средства. Сметката е съвсем проста – обичайният цялостен ремонт на четири дюзи струва колкото закупуването на една нова дюза. Ремонтът на модерните инжектори обаче далеч не е лесен.

Дюзите Common Rail

При дюзите Common Rail в дизеловите двигатели се наблюдават основно два вида неизправности: течове на клапана поради износване и дозиране, и грешки при впръскване на горивото поради замърсяване на накрайници и корпуси. Ако в първия случай решението ще бъде само замяна или възстановяване на клапаните, то проблемите от втория вид могат да бъдат решени само чрез химическо или ултразвуково почистване на инжекторите. Това изисква наличието на скъпо оборудване и квалифицирани специалисти.

Процедура за проверката

Процедурата за проверка, рециклиране и ремонт на дюзите трябва да се извършва при стерилни условия. Преди ремонта инжекторът трябва да бъде проверен на професионален стенд. Дори ако механикът при предварителна проверка прецени, че само една дюза не работи изправно, необходимо е да се провери и, ако е необходимо, да се ремонтира целият комплект дюзи.

София Дизел Център

В “София Дизел Център” се извършва ремонт на дюзи от водещите компании Delphi, Bosch, Denso, Siemens VDO, Lucas и др. На клиентите се издава протокол от проверка на професионален стенд, както и гаранционна карта за направените ремонтни дейности на инжекторите.

В сервиза на “София Дизел Център” се извършва ремонт на дюзи на производителите Audi, BMW, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Iveco, Jaguar, Jeep, Kia,  Lancia, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rover, Saab, Seat, Skoda, Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Tata, Toyota, Volkswagen, Volvo и др.