Липсата на магнезий повишава риска от депресия и сърдечносъдови заболявания

1
142
Добави коментар
vocala
vocala

Дефицитът на хранителни вещества върви ръка за ръка със сериозни рискове за здравословното състояние на човек. Ниските нива на магнезий могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания и депресия. Това показва проучване, публикувано в списание „Atherosclerosis“.

Магнезият е изключително важен минерал, необходим за нормалното функциониране на кръвоносните съдове, регулирането на кръвното налягане и нормалните сърдечни импулси. Наличието на ниски нива на магнезия може да увеличи риска от състояния като ендотелна дисфункция, хипертония и аритмия.

По време на изследването учените откриват, че хората с дефицит на магнезий са изложени на риск от развитие на периферна артериална болест. Интересното в случая е, че дори при минимално увеличение на нивата на магнезий, рискът от това заболяване намалява значително.

Периферната артериална болест е състояние, при което се наблюдава стесняване на артериите и по този начин се намалява притока на кръв към крайниците, а в някои случаи и към сърцето и мозъка.

Наличието на ниски нива на магнезий не влияе само върху сърдечносъдовото здраве, но и върху психичното. Систематичен преглед, последван от мета-анализ, публикувани в „Journal of Internal Medicine“, откриват връзка между дефицита на магнезий и развитието на депресия. Прегледът, обхващащ шест проучвания с общо близж 20 000 участници, освен че установява връзка между двете състояния, открива и, че увеличеният прием на магнезий води до подобряване на симптомите на депресия.

Има няколко начина за поддържане на препоръчителните нива на магнезий в организма. Най-ефективните са приемът на магнезиеви добавки и консумацията на хранителни продукти, богати на този минерал, като авокадо, варен спанак, тъмен шоколад, черен боб, сьомга и др.