Защо ЕКА продължава да не публикува своевременно снимките от космическите си мисии?

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на кометата Чурюмов-Герасименко, заснета на 10 декември 2015 г. с помощта на камерата OSIRIS. Credit : ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

6 януари 2020 г. 23:30 ч.

Светослав Александров. На 3-ти януари Китай отбеляза една година от успешното кацане на мисията „Чанг’e 4“ върху обратната страна на Луната. Събитието беше отпразнувано по съществен начин – бяха обнародвани данни и снимки от 5 научни инструмента на борда на стационарния апарат и лунохода, като те са достъпни на сайта moon.bao.ac.cn. За мен това е същинска изненада. Китай има репутацията на тоталитарна държава, но въпреки това много от космическите ѝ проекти са открити към широката общественост. 

Питам се – защо Европейската космическа агенция не постъпва по същия начин?

Разбира се, би било некоректно ако направя цялостно генерално обобщение. Голяма част от изстрелванията на Китай продължават да не се излъчват в реално време. Същевременно не можем да не отчетем, че ЕКА постигна големи успехи с публичността на уеб-камерата на старата мисия до Червената планета „Марс Експрес“. Освен това данните от спътниците „Сентинел“ са обществено достъпни. Но когато става въпрос за  високопрофилни европейски междупланетни мисии, ЕКА продължава да се проваля в популяризирането им. 

Въобще не си правя илюзии, че Китай публикува абсолютно всичко от мисиите си до Луната, но е факт, че от „Чанг’e 4“ има публикувани 20.9 GB данни. А мисията започна само преди година! За сравнение руско-европейската мисия „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ бе изстреляна през 2016-та. И въпреки че, когато интервюирах проф. д-р Николас Томас относно това кога снимките от европейската камера CaSSIS ще са общодостъпни, аз получих обещание, че ще бъде осигурено публикуване на всички фотографии от мисията на всеки три месеца, нищо подобно не се случи. Спорадично, веднъж на няколко месеца, получаваме избрана селекция от няколко снимки. Междувременно все още нямаме доставка в Планетарния научен архив на фотографиите на CaSSIS дори от най-началните етапи на мисията! 

Не за пръв път се случва такова нещо. През 2014-та година, когато историческата европейска мисия „Розета“ пристигна в околностите на кометата Чурюмов-Герасименко, екипът на камерата OSIRIS отказа да си публикува снимките. Даже тогавашният директор на ЕКА Жан-Жак Дорден е поискал достъп до тях, но му е било отказано!

Защо изобщо това се случва? За разлика от НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) е силно децентрализирана. Когато се подготвя междупланетна мисия, се сключват договори, които гарантират, че научните институции в страните-членки имат пълното право върху данните от разработените от тях изследователски инструменти. Мотивът е благороден: така отделните държави на Европа са защитени от това някой отгоре да им спуска заповеди, в случая от ръководството на ЕКА. Но това означава, че екипът на дадена камера може да откаже да публикува снимките си, позовавайки се на вече сключения договор, и никой не може да каже и копче. Както вече се случи с „Розета“.

НАСА няма такива проблеми – агенцията е много по-централизирана и когато дадена междупланетна мисия придобие широка публичност, агенцията изисква от екипите да си публикуват данните. Затова снимките от марсианските мисии се публикуват в реално време – но и екипите им желаят това. Не такъв беше случаят с американската мисия „Касини“ до Сатурн. Екипът на камерата не искаше да си публикува снимките, но беше принуден от НАСА.

Аз разбирам, че камерите са научни инструменти, а не просто джаджи за селфита. Наясно съм, че по тях е работено с години. Наясно съм, че създателите им искат първи да докоснат получените данни. Но Европейската космическа агенция (ЕКА) е публична агенция, а космическите ѝ мисии са разработени със средствата на данъкоплатците. Коректно е данъкоплатците, които са направили европейските експедиции възможни, да получат своевременен достъп до снимките. 

Честно казано аз се ужасявам от публичността на предстоящата мисия от програма „ЕкзоМарс“, която ще включва кацането на руския спускаем апарат „Казачок“ и на европейския марсоход „Роузалинд Франклин“. Представете си през 2020-та година да бъдат изстреляни успешно всичките планирани мисии, а през 2021-ва китайският, американският и европейският марсоход да достигнат повърхността на Марс. Същевременно, САЩ и Китай да публикуват редовно фотографиите си, докато ЕКА да не го прави. Силно се надявам това да не се случи, но съдейки от историята на европейската космонавтика, не го изключвам… 

Да, обещано ни е, че снимките от „Роузалинд Франклин“ ще се публикуват почти в реално време. Но никой не може да ме обвини, че не вярвам на това обещание.

Защото ми беше обещано, че снимките от „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ ще се публикуват на три месеца… Къде са те? 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/