Започна теренният мониторинг на бозайниците в България

1
129
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Теренният мониторинг на бозайниците започна в България, съобщиха от Консорциум ДЗЗД „ЕНВИМОН“. – В момента се извършва зимен мониторинг на прилепите в България, съгласно Методиката за мониторинг и оценка състоянието на зимуващите видове. През януари и февруари ще се обследват прилепите в страната – В месеците януари и февруари 2020 г., ще се обследват прилепите в над 55 естествени пещери и изкуствени убежища. За целта ще бъдат посещавани основно пещерите, като се извърши мониторинг на зимуващите видове прилепи, като се използват само дистанционни методи за броене – заснемане на струпвания или единични екземпляри, отчитане на маркирани прилепи с пръстени, измерване на температура и влажност на пещерното убежище, оценка на заплахите на местообитанието. Категорично няма да бъдат отнемани, задържани за временно или постоянно, нито живи, нито мъртви екземпляри от описаните видове прилепи. – може да отпадне частта за „от описаните екземпляри“.

Ръководители на екипите са Красимир Киров, уредник-еколог в Историческия музей в Русе, Свилен Делчев, експерт по прилепи, член на комисия за опазване на пещерите при Българска федерация по спелеология и Стоян Йорданов, експерт по прилепи, докторант към Софийски университет.

Мониторингът се осъществява по проект на Изпълнителната агенция по околна среда – „Извършване на анализи и проучвания на видовете и природните местообитания в България, предмет на докладване съгласно чл. 17 от Директивата за местообитанията и чл. 12 от Директивата за птиците“ по ОПОС 2014-2020.