Правителството на САЩ е похарчило над 6 трилиона долара за войни и военни действия след 11 септември 2001

1
115
Добави коментар
setlans
setlans

Според ново проучване, правителството на САЩ е похарчило над 6 трилиона долара за войни и военни действия в над 80 държави.

Ако трябва да сме точни: 6 400 000 000 000 долара. Това са толкова пари, че ако харчите по 1 милион долара на час, 24 часа в денонощие, парите ще ви свършат след 730 години.

Ново проучване на Института за международни изследвания „Уотсън“ към Университета „Браун“ показва, че данъкоплатците в Съединените щати са платили 6,4 трилиона долара за войни и военни действия в Близкия Изток, Африка и Азия. Тези пари са изхарчени от 11 септември 2001 г. досега.

Това е с около 2 трилиона повече от 4,4-те трилиона долара, които бяха отпуснати за целия федерален бюджет миналата година, според Министерството на финансите.

Проучването също изчислява, че над 800 хиляди души са загубили живота си, заради войните, като 335 хиляди от тях са цивилни. Това обаче вероятно са груби оценки, които отразяват само част от загубения живот. Проучването отбелязва също, че най-малко 21 милиона души са напуснали домовете си, заради войните.

Едно от най-стряскащите разкрития в изследването е невероятният мащаб на глобалната война срещу тероризма.

Вижте още: 8 истини за убийството на генерал Солеймани

„От 2001 година насам, войните излизат извън границите на Афганистан, като се разпростират по целия свят – в повече от 80 държави. Това превръща военните действия в глобална война срещу тероризма“, пишат авторите на изследването.

Нета Кроуфорд, която е автор на изследването, казва, че правителството на САЩ ще бъде обвързано с военни разходи за години напред, дори ако войната срещу тероризма приключи. Това е така, защото правителството ще бъде отговорно за спазването на обещанията за компенсации на всички ветерани и обезщетения като медицинска помощ.

Ако настоящите военни действия продължат, военният бюджет само ще нараства

„Дори ако Съединените щати се оттеглят напълно от основните военни зони до края на 2020 г. и преустановят другите си операции в Глобалната война срещу тероризма, например във Филипините и Африка, общата бюджетна тежест на войните след 11 септември ще продължи да се повишава, докато САЩ плаща текущите разходи за грижи за ветераните и за лихви по заемите за провеждането на военните действия“, казва Кроуфорд.

Изследването е публикувано на 13 ноември 2019 година, около месец и половина преди скорошната ескалация на военното напрежение между САЩ и Иран. Ако настоящите военни действия продължат, военният бюджет може да се очаква само да нараства.

Миналата седмица, американският президент Доналд Тръмп се похвали в Туитър, че американското правителство е похарчило два трилиона долара за военно оборудване.

The United States just spent Two Trillion Dollars on Military Equipment. We are the biggest and by far the BEST in the World! If Iran attacks an American Base, or any American, we will be sending some of that brand new beautiful equipment their way…and without hesitation!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 5, 2020

„Съединените щати току-що похарчиха два трилиона долара за военна техника. Ние сме най-големите и най-добрите в света! Ако Иран нападне американска база, или който и да е американец, ние ще изпратим част от това ново, красиво оборудване към тях…и без колебания“, написа Тръмп.

И ако трябва да завършим отново с едно сравнение, БВП на Япония за 2019 година е 5,7 трилиона долара. На целият ЕС е 22 трилиона долара. А ако се чудите, БПВ на САЩ е 21 трилиона долара.

Последвайте ни в социалните ни мрежи  Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / themindunleashed