Чести митове и заблуди за рака (Част 1)

1
115
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Кратко изложение на най-популярните митове за рак. Всеки един мит ще бъде обект за отделна статия, затова тук само ще ги маркираме като такива.

Сред обществото упорито се носят всякакви теории, как започва и се развива рака. Понякога те носят абсурдни заключения само по себе си, които в някой случай са далеч от здравия разум.

Веднъж обаче установили се например в интернет пространството, те пускат корени, които дават своите плодове понякога в ред полулярни ТВ-предавияния, които ги разпространяват като горски пожар.

Не забравяйте, че популярни теории, въобще не значи, че те са вярни!

Някои популярни идеи за това как ракът започва и как се разпространява, макар и научно погрешно може да изглежда, че имат смисъл, особено когато тези идеи се  коренят в стари и вече отхвърлени теории.

Погрешните идеи за рака могат да доведат до излишни притеснения сред пациентите и дори да попречат на добрите решения за профилактика и лечение.

Тук ще се опитам да предоставя най-новата научно обоснована информация за някои често срещани ракови митове и погрешни схващания.

Смъртна присъда ли е ракът?

В Съединените щати вероятността да умреш от раково заболяване намалява постоянно от 90-те години. Петгодишната преживяемост при някои видове рак, като рак на гърдата,  простатата и щитовидната жлеза, сега е над 90 процента (в САЩ). 5-годишната преживяемост за всички ракови заболявания в момента е около 67 процента (пак за САЩ).

Важно е да се отбележи обаче, че тези проценти се основават на данни от голям брой хора. Колко дълго ще живее отделния пациент с рак и дали той или тя ще умре  от болестта си зависи от много фактори, включително растежът на рака, дали се е разпространил в тялото, дали са налични ефективни лечения, цялостното здраве на човек и други.

Това са само част от факторите, но те ни показват, колко много неща има около самата диагноза рак, които могат да я повлияят в определен момент.

Заразен ли е ракът?

По принцип, не е. Ракът не е заразна болест, която лесно да се разпространява от човек на човек. Единствената ситуация, при която ракът може да се разпространи от  един човек на друг, е в случай на трансплантация на органи или тъкани. Това разбира се е един крайно малко вероятен пример.

Човек, който получава орган или тъкан от донор, който е имал рак в миналото, може да бъде изложен на повишен риск от развитие на рак в бъдеще, свързан с трансплантация. Този риск, както споменахме обаче е изключително нисък – около два случая на рак на 10 000 трансплантации на органи (в САЩ).

Нека да се има предвид, че се избягват използването на органи или тъкани от донори, които имат в анамнезата си раково заболяване.

При някои хора, ракът може да бъде причинен от определени вируси (някои видове човешки папиломен вирус или HPV, човешкия херпес вирус 8- HHV-8, например) и бактерии (като Helicobacter pylori при рак на стомаха).

Важно:Докато вирусите и бактериите могат да се разпространяват от човек на човек, то ракът, който понякога могат да причинят, не може да се разпространи от човек на човек.
Оказва ли влияние психологическото ми отношение върху риска от рак?

Към днешна дата няма убедителни научни доказателства, които да свързват “отношението” на човек към неговия риск да развие раково заболяване. Ако имате рак,
нормално е понякога да се чувствате тъжни, ядосани или обезкуражени, а в други моменти да сте по-позитивни. Хората с положително отношение може да са по-склонни да поддържат социални връзки и да останат активни, а физическата активност и емоционалната подкрепа може да Ви помогнат да се справите със заболяването си!

Може ли операция или биопсия на тумор да причини разпространението му в тялото?

Шансът, операция доведе до разпространение на рака в други части на тялото, е изключително малък. Следвайки стандартните процедури, хирурзите използват специални методи и предприемат много стъпки, за да предотвратят разпространението на раковите клетки по време на биопсии или операция за отстраняване на  тумори. Например, ако трябва да премахнат тъкан от повече от една област на тялото, те използват различни хирургически инструменти за всяка област.

Следва продължение…

Източник на информация:

1.https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths
2.https://www.cancer.net/tags/myths
3.https://integrativeonc.org/news/research-blog/268-5-common-myths-about-cancer-and-cancer-treatment-that-could-harm-you
4.https://www.cancercenter.com/community/blog/2019/02/11-cancer-myths-busted