Проф. Антоанета Христова: Случаят „Ненов“ е по-скоро „бушонът“. Възможни са проблеми в кабинета

1
154
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Проф. Антоанета Христова прогнозира пред БНТ, че след оставката и ареста на Министъра на околната среда и водите Нено Димов са възможни сътресения в управляващата коалиция. Според нея въпреки, че никой не е заинтересуван да създава стрес в системата, възможна е ситуация, при която или ВМРО ще напусне кабинета, или ГЕРБ ще предпочете да довърши мандата си сама.

В качеството си на политически психолог Антоанета Христова усеща задоволство у обществото от факта, че за първи път от 30 години в ареста попада министър. Тази радост обаче тя определи като „характерна за Средните векове“. Тя е убедена, че арестът не е достатъчен да успокои обществото, тъй като това няма да реши проблемът, който съществува от началото на 90-те години. Успокоение сред хората, по думите ѝ, ще настъпи единствено, ако те се уверят, че съществува експертиза и воля да се работи за ефективното му решаване.

Във връзка с водната криза в Перник Нено Димов бе обвинен за умишлена безстопанственост, а арестът му беше удължен за 72 часа.

Проф. Христова е категорична, че трябва да се открият виновните, отговорните за този проблем, а те са на всички нива – кметове, областни управители, ВиК директори и министерски служители. Случаят „Ненов“ е по-скоро „бушонът“. Затова и усещането за диспропорция също тревожи обществото. Тази сложна система, убедена е Христова, изисква много здрав контрол.

Проф. Христова допуска, че този скандал ще донесе проблеми в правителствената коалиция, особено като отбележим, че 2020 е година преди парламентарни избори.