Как да изберете най-добрите лед крушки за кола?

1
338
Добави коментар
dennis_007
dennis_007

 

    Проверявали ли сте наскоро колко много лед крушки за коли и фарове се предлагат на пазара?  Обърнахте ли внимание на различните опции и възможности?  Те са безкрайни, нали?  Съгласни сме, че това може да представлява проблем и да обърка повечето клиенти, които нямат много информация относно лед крушките при колите.

    В тази статия ще разгледаме различните типове крушки и основните фактори, които правят една лед крушка за кола качествена – от източника на светлина към охлаждащия механизъм и електрическите компоненти.

    Ключът е в източника на светлина!

    Това е частта,  откъдето идва светлината на led крушката и която никога не трябва да бъде пренебрегвана.  Диодите, използвани в лед крушките, трябва да са изключително малки. Толкова малки, че не трябва да бъдат по-голями от оригиналната нажежаема жичка на халогенната крушка.

    

    При по-малките интериорни и екстериорни крушки (стопове, мигачи, купе, габарити и т. н.)  промяна на позицията, големината на чипа или добавянето на повече светлинни източници рядко има отрицателно въздействие, те са създадени, за да подобрят забелязването от по-далечни разстояния, но промяната на физическия размер на светлинния източник при лед крушките във фаровете винаги ще повлияе на модела на лъча. 

    Първите 3 метра пред превозното средство промените в модела са минимални, но след като излезетe на улицата и лъча достигне 50-60 м  пред колата, промените ще станат изключително очевидни и ще забележете загуба на фокус и концентрация. Разположението на диодите е също толкова важно, колкото физическия размер на светлинния източник. Дори няколко милиметра разминаване би причинило причинило загуба на фокуса.

    Репликацията и разположението на източника на светлина са от съществено значение за правилен модел на лъча. На снимката може да видите правилна репликация лед крушка H7 и халогенна такава.

   

 След монтаж на лед крушките във вашата кола, ако забелязвате, че ъгълът на фокуса се е променил или потока от светлина е накъсан, вероятно вашите led крушки не са с идентична големина и позиция като на нажежаемата халогенна крушка. Най-често това са крушките, които заслепяват насрещното движение. 

    LED крушките е важно е да  имат регулируеми глави, тъй като повечето лед крушки са проектирани да паснат на всеки автомобил. Те не са специфични за всяка конкретна кола или модел, така че при някои коли за постигане на оптимални резултати лед крушки е препоръчително да имат регулируеми глави.Разположението на на диодите винаги трябва да е ляво и дясно (или  3 & 9 часа), което осигурява симетрично отпускане на светлина, което води до широк модел на лъча. Видове лед крушки за коли според охлаждането:

Радиаторът е направен от сплав Алуминий, охлаждащ се чрез топлоотделяне от самия Алуминий.

Предимства:

Охлаждането е много стабилно и постопенно.

Недостатъци:

Обемът на радиатора определя капацитета на охлаждане.

Този модел разчита на алуминиево тяло с допълнителен вентилатор за по-ефективно охлаждане.

Предимства:

Предлага най-добро охлаждане в сравнение с всички другите модели.

Недостатъци:

Качеството на вентилатора е жизненоважен фактор. Когато вентилаторът е повреден, диодът ще се повреди или потокът от светлина ще намалее драстично.

Вентилаторът ще създава шум.

Медните ленти са изработени от червена медна тел с калаено покритие, докато алуминиевите радиатори са направени от 6063 алуминиева сплав.

Предимства:

Медните ленти са регулируеми, те са гъвкави и удобни за инсталиране, въпреки малкото пространство във фара.

Недостатъци:

За да инсталирате, трябва да разгънете медната оплетка максимално за ефективно разсейване на топлината. В противен случай ефективността на охлаждането ще спадне значително.

Корпусът на крушката и медните ленти са свързани с винтове, но не винаги 100% от лентите са прикрепени за тялото, където са поставени лед диодите. Ако  само половината са прикрепени, топлината може да се прехвърля само през тези ленти от тялото към медените ленти.

– Mодел 6s                                                                        За какво трябва да внимаваме при избора на безвентилаторни led крушки за кола?

– Образец на фокуса

– Изходен поток (лумен)

– Работна температура

– Размери на led крушката 

    Правилната форма на фокуса е свързана с дизайна и лед диодите на крушката, от това зависи дали ще заслепявате насрещното движение или не. Останалите три функции имат интересна връзка и си влияят взаимно. Когато обемът на радиатора е по-голям, разсейването на топлината е по-добро. Когато температурата се повишава, лумените намаляват. Можете да си представите LED крушката като лаптоп.   Лумени=Скорост на процесора; работна температура на крушката=работна температура на процесора; размер на крушката=размер на лаптопа.    

    Не бихте могли да имате 13-инчов лаптоп с най-висока производителност; точно както не бихте могли да имате малка на размери лед крушки с много лумени. 15.6 инчов лаптоп може да има най-добри игрови характеристики, но е тежък и не е удобно да го носите със себе си, докато лед крушките с големи размери имат високи лумени, но понякога не пасват на фара на вашия автомобил.

Така че трябва да се направи избор.

    Първо проверете капацитета на охлаждане

Би било по-добре, ако работната температура на тялото на крушката и радиатора са по-близки. Това означава, че топлопредаването е високоефективно от диодите към радиатора.

    Ако работната температура на тялото на лед крушката и радиатора имат голяма разлика, това означава, че топлоотдаването не е ефективно. Така по-голямата част от топлината ще остане около диодите и драйверът ще намали тока към диодите, за да контролира работната температура и предпази лед диодите от изгаряне. Най-вероятно 10 минути след включването на крушките яркостта ще намалее много или напълно ще спре.

Можем да проверим работната температура на LED крушката чрез термоизолатор. Ето изображения на led моделa B2.

    Трябва да се спомене едно, че независимо от чиповете, дали на CSP или Cree чипове с висока мощност, всички те имат температура на дефектиране. Ако диодите продължително работят над тази температура, продължителността на живота им ще се съкрати многократно. За по-дълъг живот както и безопасност,  диодите трябва да работят под  температурата си на дефектиране.

    За да разберете каква е температурата на дефектиране, можете да изтеглите и проверите информационния лист на LED чипа от официалния уебсайт на производителя. Обикновено, тази температурата е около 155 ℃ – 160 ℃.

    Второ, проверете лумените и образеца на фокуса

Началната стойност на лумена ≠  истинската стойност на лумена. С повишаване на работната температура на лед крушките лумените подавани от лед диодите ще намалеят, но нивата на тяхното намаляване са различни. Тук трябва да проверите доклада от теста на лумените от производителя. Комплект лед крушки, коита са 4000 лумена може реално да станат  3500 лумена, 3000 или 2500 лумена след 30 минути работа.

    Трето, проверете формата на фокуса

Както споменахме по-горе, формата на фокуса ще реши дали вашата крушка ще заслепява насрещното движение или не. Неправилният фокус  ще произвежда отблясъчна светлина и ще заслепи насрешния трафик. За безопасното шофиране ще ви предложим да изберете крушки с правилен оптичен дизайн и стандартен модел на фокуса.

С горните три стъпки  можем да преценим дали дадена LED крушка е добра и да подберем най-подходящите за нас крушки.

    Препоръчан продукт!

Едни от най-добрите модели, които са без вентилатор са модел B2. Те са с мощност само 20 вата и разполагат с високоефективни чипове SEOUL CSP-Y19, тези крушки създават около 2 пъти (4000 лумена) повече светлина от вашите оригинални халогенни крушки при 60% по-малко консумация на енергия.

    Първо , качеството на вентилатора ще определи продължителността на живота на лед крушката.

Предлагаме ви  да изберете лед крушка с вентилатор със сферичени лагери, вместо вентилатор на втулка. Причината е,  докато лагерът работи и температурата се покачва, смазващото масло постепенно ще се изпари, което води до увеличаване на триенето и вибрациите. Тогава шумът от вентилатора ще се увеличи драстично и продължителността на живота ще бъде значително съкратена. За сравнение, лагерите имат много по-малко триене и много по-дълъг живот от вентилатора на втулката.

    Второ, охлаждащото тяло трябва да е с аеродинамична форма.

    Накратко, имаме нужда от ефективен въздушен поток и навътре към тялото и навън към радиатора, в резултатът на това ще имаме високоефективно и надеждно охлаждане. Някои лед крушки имат много лош дизайн на въздушния поток.

    Вземете за пример продукта от дясната страна; има голям капак, за да предпази вентилатора от повреда или може би да ограничи навлизането на прах, но капакът ще ограничи количеството въздух, подавано към вентилатора, което ще намали работата на охлаждащата система.

    Трето, проверете формата на фокуса.

    Също като безвентилаторните фарове, началната стойност на лумените не е равна на истинската стойност на лумените.

С повишаване на работната температура на лед крушките лумените, подавани от лед диодите, ще намалеят, но нивата на тяхното намаляване е различно. Тук трябва да проверите доклада от теста на лумените от производителя. Комплект лед крушки, които са 4000 лумена може реално да са  3500 лумена, 3000 или 2500 лумена след 30 минути работа.

Ето данните за потока на лумените за модел смарт . (единична led крушка при тестване)

    Четвърто, проверете формата на фокуса.

    Както споменахме по-горе, фокусът на лъча ще реши дали вашата крушка ще заслепява насрещното движение или не. Неправилният фокус ще произвежда отблясъчна светлина и ще заслепи насрешния трафик. За безопасното шофиране ще ви предложим да изберете крушки с правилен оптичен дизайн и стандартен модел на фокуса.

Имахме възможност да тестваме модел B2. Фара беше на 4 метра разстояние от стената. Снимките са направени със D-SLR камера с ръчни настройки ISO: 100, Скорост на затвора: 10, Експозиция: 10.

    Препоръчан продукт!

    Едни от най-добрите лед крушки, които са с вентилатор е последния премиум модел Smart PLUS, те са с мощност 45w и разполагатс висококачествени чипове от поледно поколение CREE G-XP, тези крушки са около 3 пъти по-ярки от вашите стандартни халогенни крушки.

    Други фактори, влияещи на качеството на лед крушките:

    LED чипове

LED чиповете са най-скъпите компоненти на led крушките, особено моделите, използващи чипове LUXEON ZES и различните CREE диоди. Цената на чиповете е около 1/3 от общата цена на цялата крушка. Следователно крушките с тези чипове са с по-висока цена,  но качеството е гарантирано.

    Процес на монтиране на лед чиповете

От прецизността на системата за повърхностното монтиране на лед чиповете и качеството на пастата за запояване се определя капацитета на пренос на топлина от чипа към охлаждащите компоненти.

– Други електронни компоненти

    Качеството на другите компоненти на електрониката ще повлияе и на продължителността на работата на led крушките. Тук са необходими качествени и надеждни компоненти.

    Целта на драйвера е да подава ток и да го държи в стабилно напрежение.  Без драйвера, диоди просто ще получат какъвто ток е подаван от колата, а знаем че по време на движение напрежението може да не е еднакво заради работата на алтернатора.  Напреженията е 12V, когато двигателят е изключен, и стига до 14V, когато двигателят работи.

    

    За стабилна работа на лед крушките се изисква постоянно и стабилно напрежение. Каквато и LED крушка ще закупите, винаги се уверете, че има драйвер, включен в комплекта или поне да е с вграден драйвер. Когато включите крушките, драйвера ще започне да работи и да отделят топлина до 80 ℃, драйверите, които са далеч от тялото на крушката или не са вградени в крушката работят най-добре, тъй като топлината, генерирана от диодите няма да повлияе на ефективността на драйверите и по този начин ще имате още по голяма продължителност на живот на крушките. По-малко топлина означава по-дълго време за работа.

    ЕMC чип (радиочестотно смущение) е друг вид защита, който вашите лед крушки винаги трябва да имат, тъй като тепредпазват веригата на превозното средство от всякакви досадни статични смущения, което обикновено се генерира от драйвера или вентилатора на лед крушката.   Винаги търсите LED продукт, който е „FCC сертифициран“ или предлага някаква форма на ЕМC защита.  Повечето от нашите продукти имат тези защити

Така че, ако има два модела лед крушки, единият с вграден драйвер, докато другият е с външен драйвер и размерът на крушките, охлаждащата система и компонентите са еднакви, то този с външния драйвер трябва да е по-ярък и по-стабилен от модела с вградения драйвер.