Бави се загробването на 50 000 прасета заради чумата във Варненско

1
108
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Критична остава ситуацията във Варненска област, където бяха открити три огнища на Африканска чума. В следващите два дни трябва да бъдат унищожени и загробени над 50 000 животни.

Унищожаването на животните в свинекомплекса в село Брестак все още не е започнало, защото няма готов терен. Определеният преди два от Община Вълчидол се оказа неподходящ, тъй като още на първия метър машините са достигнали скала. По изискванията на БАБХ животните трябва да бъдат заравяни на 4 метра дълбочина. Затова вчера спешно беше определен нов терен, който се намира на около 2 км. от свинекомплекса. Едва след като е готов теренът, ще може да започне унищожаването на животните.

„Разговора, който съм водил с директора на свинекомплекса – тяхното мнение е, че хората няма да бъдат освободени от работа, защото истинската работа започва след загробването на животните. Има дезинфекция, има карантинен период, има подготовка. Това е, което знам – хората няма да бъдат съкратени, нито на борсата изпратени, защото един истински работодател не би си освободил персонала в никакъв случай.“, заяви пред БНТ Георги Тронков – кмет на община Вълчи дол

 „По моя информация са 130 човека, и в другия свинекомплекс около 80. Сериозна е бройката на хората, които работят..“, уточни Тронков.