Държавата си търси 80 млн. лв. от неизгодни заменки на гори

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Държавата започна да си търси обратно 80 милиона лева от фирмите, придобили държавни гори при 103 заменки в страната.

Природозащитници обаче твърдят, че щетите са десеторно по-високи.

След спирането на заменките през 2009 г. стотици сделки отпреди останаха в сила, а близо 25 000 декара гори – в частни ръце. В списъка, по който сега държавата търси 80 милиона лв., са действащи бизнесмени – милионери и бивши политици. Изпълнителната агенция по горите вече е изпратила искове за парите.

По думите на Валентин Чамбов от Изпълнителна агенция по горите „има изявени желания към момента от бенефициери да заплатят сумата“, но ще стане „получат ли акта“.

Разследващият журналист на bTV Марин Николов показва примерна схема на неизгодна заменка: Бизнесмен притежава гора в евтин район – да кажем в Северна България, където цените на имотите са ниски. Иска да я замени с гора на държавата, която е  в много по-скъп, търсен район – до морето или в планински ски курорт.  Оценители дават еднаква или сходна цена на двете гори. Например по 5 лв. на квадратен метър. Държавата взема евтината гора и дава скъпата, която по пазарни цени не струва 5 лв., а поне 25 лв. квадрата. Разликата от тези 20 лв. е загуба за държавата, обясняват от Министерството на земеделието.

Според природозащитници обаче оценката от 80 млн. лв. за всички 103 сделки е силно занижена.