Да поговорим за избелване на зъби и блестящи усмивки!

3
148
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Какво ще стане ако още днес някой ви предложи да върнете времето назад и да изглеждате по-млади и по-атрактивни без пластични хирургии?

Знаете ли, че именно здравите и бели зъби са ключът към младежкия вид и по-високото самочувствие?

Както блестящата усмивка, която е признак на класа, стил и дискретен намек за лична хигиена.

Здравата и блестяща усмивка отваря всички врати – тя повдига самочувствието, води до лични и професионални успехи. Днес сме свидетели на ежедневни трансформации на популярни личности, които изглеждат по-млади, по-уверени и по-желани само заради подобрение в усмивката им.

Всяка „пълна промяна“ започва с намесата на добър стоматолог. Ето защо няма нужда да се убеждаваме, че белите и здрави зъби са първата крачка към по-висок стандарт на живот.

Всеки от пациентите ни, независимо какъв проблем го води при нас, желае да си тръгне от кабинета с по-бели зъби и по-блестяща усмивка.

Пазарът днес ни предлага редица методи за бързо избелване на атрактивни цени.

В изобилието от продукти е изключително трудно да направим правилния избор, още повече, че някои нелицензирани продукти или неправилно използвани такива, могат да предизвикат необратими вреди за зъбите и емайла ви.

Независимо от това какво ще изберете, има няколко основни правила, които трябва да имате предвид когато решите да се сдобиете с по-бяла усмивка.

1. Задължително назначете консултация със зъболекар!

Абсолютно задължително е да направите консултация със зъболекар относно видовете избелване и онова, което ще е най-подходящо за вашия случай.

Безсмислено и дори опасно е да пристъпвате към избелване, без да сте получили компетентно мнение. Много пациенти прибягват до бързи и евтини рекламни продукти, които виждат в интернет.

Някои от тях са напълно неефективни, а други водят до усложнения със зъбите и венците. Домашното избелване е чудесен метод, но то също трябва да бъде назначено и проследено от зъболекар, за да доведе до добри и трайни резултати.

Почистете зъбния камък и зъбната плака поне 2 седмици преди избелването!

Ако имате съмнение за пародонтит, не започвайте избелване!

В Специализирана клиника по пародонтология и импланотлогия Кръстев, можете да накараме усмивката ви да заблести като на кино звезда, без това да застраши оралното ви здраве.

2. Не очаквайте чудеса от пастата си за зъби

Всеки от нас се е опитвал да избели зъбите си с паста – изглежда бързо и удобно решение. Не е скъпо и не изглежда опасно.

Истината е, че почти всички пасти за зъби съдържат почистващи вещества и абразиви и когато изчетквате правилно и редовно (а това всички го правим, защото очакваме да видим резултата от избелващия ефект), реално те отстраняват част от петната и налепите, което прави зъбите ви по-чисти.

Избелващите пасти за зъби са направени предимно за отстраняване на петна от зъбите и съдържат специални ензими за това.

Те биха могли да ви бъдат от полза, ако пиете много чай, кафе, червено вино или консумирате оцветяващи храни. Те не избелват зъбите, те отстраняват оцветяванията.

Избелването е специфична процедура, при която свободните радикали на кислорода от активни вещества (най-често карбамидпероксид, хидроксипероксид) осъществяват окисляване, а с това и обезцветяват различни наслагвания в емайла на зъбите. Това връща белия цвят на зъбите.

3. Колко пероксид?

През 2012 г. Европейският съюз излезе с решение относно максималната концентрация на пероксид (Hydrogen Peroxide) в избелващите гелове.

Приема се, че 10% е максималната препоръчителна концентрация, което, от своя страна, играе значителна роля за намаляването на риска от поява на свръхчувствителност.

При нощно избелване дори се препоръчват около 6-7 % концентрация на избелващия агент, поради по-дълготрайното му престояване в устата.

При домашното избелване се изработват специални шини, в които се поставя избелващия гел, препоръчан от вашия стоматолог. Новите системи за домашно избелване препоръчват максимум 1 час престой на шините на ден и обещават ослепителни резултати след 14 до 21 дни.

Избелването е бавно и постепенно, а рискът от повишена чувствителност на зъби и венци е сведен до минимум, стига  избелването на зъбите да е назначено от специалист и да е направен предвариетелен пародонтологичен преглед, както подхождаме към нашите пациенти в Специализирана клиника по пародонтология и импланотлогия Кръстев.

При офис избелването краткото време на процедурата е водещ фактор при избора. В рамките само на 60 до 90 минути, получавате своята пълна промяна.

За да запазите резултатите си, ние препоръчваме да се прави и така нареченото стабилизиране. С допълнителни средства (шини, избелващи писалки или др.) се поддържа постигнатият ефект на определени интервали от време.

Добре е да знаете, че жълтеникаво оцветените зъби се избелват най-лесно, а сивкаво оцветените най-трудно.

4. Не забравяйте старите възстановявания – пломби, корони и др.

Само истинските ви зъби могат да бъдат избелвани. Коронки, фасети, обтурации (пломби) или композитни въстановявания не могат да променят цвета си.

Затова, ако планирате избелване и възстановяваща терапия, то задължително първо направете избелването. Така новите възстановявания ще бъдат с цвета на избелените зъби.

В противен случай възстановяванията ще бъдат по-тъмни или зъбите ви ще стоят на петна. Това е още една причина да направите консултация със стоматолог преди да започнете избелване.

Той може най-добре да определи как и по какъв начин и ред да бъде направено избелването.

5. Жабуренето със зехтин не замества избелването в зъболекарски кабинет

Защо споменаваме тази „терапия“? Защото в последните години цял свят се опитва да разреши здравословните си проблеми с подръчни средства.

В този конкретен случай говорим за жабурене със зехтин, което би трябвало да елиминира токсичните вещества от организма и да повиши имунитета.

Смята се, че при тази терапия със зехтин за кратко време зъбите стават видимо по-бели. Досега няма доказателства, които да показват, че това е така.

Ако и вие решите да експериментирате, то не замествайте визитите при зъболекаря си заради тази „терапия“. Тя със сигурност не предотвратява появата на кариес, не лекува венците и не избелва трайно зъбите ви.

Възможно е някои петна да бъдат премахнати, но избелващите процедури се извършват в зъболекарския кабинет.

6. Внимавайте когато купувате сетове за домашно избелване от магазин или аптека.

Каквото и да правите, такъв вид избелване може да доведе до стомашни проблеми, силна чувствителност в някои зъби, раздразнени венци, обостряне на болка в нерв на някой зъб.

Ако предпочитате домашно избелване, направете го при зъболекар. В Специализирана клиника по пародонтология и имплантология Кръстев предлагаме и двата вида избелване – с индивидуални шини у дома и кабинетно избелване.

Шините се изработват по индивидуален отпечатък със специални резервоарчета за зъбите, които ще се избелват. Избелващият агент е с максимален процент за домашно избелване и с минимален дискомфорт за пациента.

В допълнение предлагаме и специален гел за венците и зъбите след избелването, за да се предотврати чувствителност в зъбите и в меките тъкани.

Кабинетното избелване е по-специална технология. То е по-предпочитано както от нашите пациенти, така и от специалистите в Клиника Кръстев | Денчев.

Понякога при домашното избелване пациентите не следват стриктно нашите инструкции. Това е възможно да доведе до нежелани странични ефекти, затова предпочитаме избелването да е изцяло под наш контрол.

Така пациентите ни получават своята неотразима усмивка в рамките на няколко часа. А ние сме спокойни, че целият процес е професионално контролиран, което ни гарантира качеството, успешността на процедурата и липсата на странични ефекти.

7. Избягвайте оцветяващи храни и напитки, докато провеждате избелването.

Няма конкретни доказателства, за степента на оцветяване от определени храни и напитки, консумирани в периода на избелването.

Препоръчително е обаче да се въздържате от тези храни, тъй като в редки случаи е възможно да се получат нежелани оцветявания.

Затова нашият съвет е – избягвайте оцветяващи храни и напитки по време на избелването.

И не забравяйте – най-големите вредители на белите зъби и блестящата усмивка са цигарите, черният чай, кафето и червеното вино.

Изпратете Вашето запитване към специалистите от Клиника Кръстев 08/01/2020