Спешни ситуации при травма и избити зъби!

3
259
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Дори избитите зъби могат да бъдат реимплантирани на мястото им от специалист и да Ви служат дълги години!
Какво е необходимо да направите в първите минути или часове след инцидент?

Представете си – играете футбол с приятели, забавлявате се в аквапарка и в следващия момент оставате без зъб.

И нямате идея какво да направите.

Инцидентите не са приятни, а когато имаме и счупен зъб, нещата наистина излизат извън контрол. Счупеният зъб винаги води след себе си неприятни последици.

Ситуацията е спешна, независимо дали става въпрос за млечен или постоянен зъб, но и не бива да я възприемаме като стоматологична катастрофа.

Свикнали сме със счупени и избити зъби в детска възраст, но и възрастните не са застраховани от инциденти.

Травмите могат да ни се случат по време на спорт, по време на забавни игри в парка и дори на басейна, по време на автомобилна катастрофа, побой, случайно подхлъзване и падане, отхапване на твърда храна или твърди обекти.

Травмата на зъбите е неочаквана, болезнена, много често е съпроводена с обилно кървене и в 90% от случаите изисква спешна намеса.

Какво е задължително да направите при травма на зъб?
На първо място – обадете се на стоматолога си и опишете своето състояние.

Той ще определи колко спешен е Вашият случай. В случай, че не успеете да се свържете със стоматолога си, задайте си въпроса дали състоянието Ви изисква незабавна намеса.

В някои случаи не се налага да търсите спешен кабинет, а можете да се обадите на Вашия стоматолог и да изчакате часа, назначен от него.

Във всяка ситуация, задължително изисквайте възможно най-бързия час за консултация, за да сте сигурни, че състоянието ви ще бъде стабилно.

Кога може да изчакате назначения час при зъболекаря:

в случай на тъпа и лека болка, която не се засилва
при изгубена пломба, счупена част от мост или коронка
при счупени или разлепени брекети
при отчупено парче от зъб ( в случай, че нямате болка).

Спешните ситуации, или кога да посетите стоматолог веднага:

при силен удар в челюстта / при изместена или счупена челюст
при болезнено преглъщане
когато зъб или няколко зъба не са на мястото си или са извън устата
при силна болка в зъбите
при инфекция на зъба, която води до висока температура, възпаление на тъканите или силна болка.

Какво да направите в първите часове след травмата?

Забелязали ли сте, че инцидентите винаги ни се случват възможно най-далеч от кабинета на зъболекаря, в почивни дни, на гости, по време на отпуск, когато сте далеч от дома и не знаете телефона на зъболекаря.

Ето защо е важно да знаете какво да предприемете в първите минути и часове след травмата, докато се свържете със специалист.

При счупени или разлепени брекети – Използвайте ортодонтски восък, за да избегнете нараняване на меките тъкани. Можете да го използвате и като временно укрепващ разлепен или счупен брекет. В случай, че цялата дъга е разместена или счупена, поставете памук или восък, за да избегнете наранявания в устната кухина. Свържете се с Вашия ортодонт и запишете първия възможен час за корекция.
В случай на силна болка – изплакнете устната кухина с вода на стайна температура. Ако усещате храна или част от някакъв предмет между зъбите си, опитайте се да го отстраните с конец за зъби. Не използвайте остри предмети – те могат да наранят емайла или венците. Ако усещате подуване, поставете студен компрес от външната страна на бузата. Може да вземете обезболяващо, но в никакъв случай не го поставяйте директно на болното място до венеца, защото може да предизвика изгаряне на тъканите около зъба.
В случай на счупен или спукан зъб – ако имате възможност, запазете всички части от зъба (ако има такива) и изплакнете устната кухина с вода на стайна температура. Опитайте се да спрете кървенето (в случай, че има кървене) с марля, поставена на мястото. Поставете студен компрес от външната страна на бузата, за да избегнете оток и подуване.
В случай, че зъбът е частично избит – всеки зъб, който не е на мястото си има нужда от спешни мерки, за да бъде спасен. Ако зъбът частично е извън нормалната си позиция, не го изваждайте изцяло от неговото място, дори да е нестабилен и да ви се струва, че може да падне всеки момент. Вземете обезболяващо, поставете студен компрес от външната страна на бузата и незабавно потърсете специализирана помощ. Зъбите при такива травми имат до 99% шанс да оцелеят, стига да бъдат третирани правилно.
В случай, че целият зъб не е на мястото си – вземете зъба, като го придържате за короната, а не за корените му, изплакнете го с топла вода, ако е бил извън устата ви. Не махайте нищо от него – оставете всички меки тъкани така, както са останали след инцидента. Поставете зъба в малък съд с мляко или във вода с разтворена щипка сол в нея. Потърсете специализирана помощ веднага – зъбът може да бъде ре-имплантиран обратно в рамките на няколко часа след инцидента и да възвърне нормалната си функция!!!

В Специализирана клиника Кръстев третираме зъби след травма или инцидент изключително успешно.  

Практиката ни показва, че счупването или избиването на временен и/или постоянен зъб е често срещано явление. Най-често това се случва с горните централни резци или на зъби в естетичната зона (която е видима при разговор и усмивка). Това прави ситуацията още по-неприятна. Отдавна вече е доказано, че е възможно да се реимплантира избит зъб, и че такъв зъб може да функционира много години.

Травмите на детските зъби също са доста чести.

Децата са доста непредпазливи и увлечение в игра често падат или се удрят в лицево-челюстната област.

Важно е да се знае, че когато травмата засегне временното съзъбие, лечението трябва да е насочено не само към временните зъби, а и към зародишите на разположените под тях постоянни зъби, тъй като често те също могат да бъдат засегнати.

*Специализирана клиника Кръстев предлага 24 часова помощ за спешни случаи при травми и инциденти, дори и в почивните дни. Обадете се на +359 878 249 805 в случай на спешна нужда. 

Инцидентите се случват, независимо колко предпазни мерки взимате.

Ето някои съвети, с които можете да предотвратите предвидими травми:

Носете шина или каска, когато спортувате.
Избягвайте твърди храни, не чупете костилки или други твърди храни със зъбите си.
Прекратете с вредните навици – спрете да гризете върха на химикалите, не си гризете ноктите, не отваряйте със зъби дори и пластмасовите капачки на бутилки или буркани.

Бъдете подготвени за всеки случай на спешност – запазете номер за спешна стоматологична помощ в телефона си и не се притеснявайте.

Инцидентите са неизбежни, но ние, екипът на Специализирана клиника Кръстев сме тук, за да Ви помогнем да върнете усмивката на лицето си.

15/01/2020