6 приложения на корите за яйца, за които и не подозирате

2
138
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Яйцата са един от най-популярните продукти в почти всяка кухня. И затова сред боклука, който редовно изхвърляме, има много кори за яйца било то пластмасови или хартиени. В същото време малцина от нас се сещат, че те могат да влязат в употреба и за нещо друго. Но какво?!

Ето за какво можем да използваме корите за яйца

Домати

Ако сте от късметлиите и живеете някъде, където можете да си позволите да имате доматена градина, тогава сигурно сте се изправяли пред проблем, при който тежки плодове огъват стеблата на растението и се опират в земята. После доматът става кален и мръсен и преди да се насладите на вкуса му, трябва да го измиете. Да не говорим и за това, че тръгват мухъл и гъбички и различни болести по растението.

Е, вече може да забравите за този проблем. Трябват ви само картонени кори за яйца. Опаковката се натрошава и се разпръсва с около сантиметров слой около доматените растения, създавайки един вид бариера между почвата и плода им. По този начин необходимата влага не се изпарява и следователно няма нужда от често поливане. Освен това проблемите с плевелите стават много по-малко.

Разсад

Удобно е да се използват корите за яйца и за засаждане на разсад. За целта направете дупки на дъното и поставете кората върху подложка. Напълнете я с почва, в която са засадени няколко семена, и изчакайте разсада. След това картонената структура се заравя в градината. Така растенията са засадени равномерно, имат защита срещу плевели и от изпаряване на влага (докато самата хартия се разложи). 

Мини-оранжерия

Картонена кора за яйца също може да се използва и за нещо красиво. Достатъчно е да запълните вдлъбнатините с почва, навлажнете я и засадете семената. Затворете капака и сложете вашата мини-оранжерия на топло място. Малкото разстояние вътре ще създаде необходимия парников ефект, като същевременно се поддържа достъпа до свеж въздух. Остава след появата на първите кълнове да се отвори капакът и да се постави мини-оранжерията, където има достатъчно слънчева светлина.

Садило

С помощта на плътна кора можете да подготвите почвата за засаждане на семена. Достатъчно е само да пъхнете кората за яйца в земята с еднаква сила, за да получите готово легло с равномерно разпределени дупки. Остава само да поставите семената и да изгладите повърхността.

Пътека

Ако имате достатъчно големи кори (за 30 яйца), тогава те също могат да играят ролята на пътека в градината ви. За един сезон те определено ще са достатъчни, а впоследствие могат просто да бъдат заровени в земята – хартията ще се разложи безпроблемно на безопасни вещества.

Хранилка за птици

Защо да не направите добро дело, като направите хранилка за птици от кората за яйца?! Удобството е, че храната няма да падне, а в допълнение тя се разделя на порции, така че всички птици да получат от нея. Освен това самият картон е безвреден за птиците.

За да направите хранилката, имате нужда само от самата кора и парче канап. Единственият проблем е, че картонените кори за яйца лесно се мокрят и съсипват и затова те трябва да бъдат окачени под навес или друга защита.

Както можете да видите, с подходящо въображение можете да намерите приложение дори и на неща, които по навик постоянно изхвърляме в кошчето. Опитайте тези идеи! Споделете в коментарите, ако се сетите и за други приложения!

Харесате страницата на Jurnal.bg и във фейсбук!