Само 162 милиардера имат толкова пари колкото половината от човечеството

2
205
Добави коментар
rzamen
rzamen

Доклад за глобалното неравенство, публикуван в неделя, показва, че 162 милиардери, включително Марк Зукърбърг, Facebook и Джеф Безос, Amazon, имат толкова пари колкото най-бедната половина от света. 

В световен мащаб има 2153 милиардери и през 2019 г. те са държали повече пари от 4,6 милиарда души, според доклада, който използва данни от класацията на Credit Suisse Global Wealth Report и милиардерската класация на Forbes.

Докладът използва поразителна аналогия, за да постави тези количества богатство в контекст. Ако всички седнат на богатството си, натрупано с банкноти от 100 долара, повечето хора щяха да седят на пода, човек от средната класа в богата страна би бил на височината на стол, а двамата най-богати мъже в света щяха да седят в космоса.

Докладът на Оксфам се публикува ежегодно, за да съвпадне с началото на събирането на Световния икономически форум в Давос, където високопоставени политици, бизнес лидери и заможните, отиват с частните си самолети до швейцарски ски град, за да обсъдят как да „подобрят състоянието на света“.

След като някой е много богат, посочва докладът, лесно е просто да гледате как се трупат парите, защото богатите могат да си позволят най-добрите инвестиционни съвети.

Богатството на милиардерите се е увеличило средно със 7,4% годишно от 2009 г. насам, сочи докладът, публикуван от Oxfam, международна неправителствена организация за развитие.

И 2019 г. беше добра година за най-богатите. Въпреки намаляването на нивата на богатството им в началото на годината, те бързо се възстановиха и 500-те най-богати хора в света успяха да добавят 1,2 милиона долара към своето богатство през годината, сочи анализ на Bloomberg.

За някои способността на хората да натрупват огромни нива на богатство, повече от целия брутен вътрешен продукт на някои страни, е знак за американската мечта в действие.

САЩ имат най-висока концентрация на милиардери (705 индивида) и миналата година беше единствената страна, която наблюдава увеличение на милиардерското си население. Там е и най-богатият град в света с най-много милярдери.

„Изключителното богатство е признак на лоша икономическа система“, според доклада, който изчислява, че около една трета от милиардерското богатство съществува заради наследството. Щастието на президента Доналд Тръмп например е изградено от стотиците милиони долари, които той е получил или наследил от баща си.

Пропастта между най-богатите и най-бедните в света остава голяма. Изследване на френския икономист Томас Пикети установи, че ползите от глобалния растеж не се споделят наравно.

От 1980 до 2016 г. най-бедните 50% от хората получават по 12 цента от всеки долар от растежа на световния доход, докато най-богатите 1% получават повече от двойно, 27 цента на всеки долар.

През миналата година имаше огромни протести срещу неравенството в страни по света, от Чили, Ливан до Еквадор.

„Глобалното неравенство е на кризисни нива“, заяви Ребека Гауланд, ръководител на неравенството в Oxfam, пред HuffPost.