Поставяне на зъбни импланти – Варна – Клиника Кръстев

2
462
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Какви са предимствата и има ли недостатъци поставянето на зъбни импланти?

Не е случайно, че зъбните импланти стават все по-популярни с всяка изминала година.

Все повече хора се убеждават в тяхната полезност, защото са перфектнитят заместител на липсващите зъби, което от своя страна, връща комфорта и самочувствието на човек.

Няма нищо по-хубаво от това да бъдем със собствените си зъби. За всеки е ясно, че липсата на зъби е свързана с дискомфорт и се отразява пряко върху самочувствието на човек.

Много често хората с лоши зъби спират да се усмихват или крият устата си с ръка.

Зъбните импланти са съвременното чудо в стоматологията и въпреки, че все още се считат за скъпа манипулация, то цената им почти се изравнява със стандартните мостове и изпилени зъби, а комфортът е несравним.

Когато сте изправени пред избор, помислете, защото малките компромиси, които правите със здравето си, могат да доведат до необратими и скъпи последствия в бъдеще.

В Специализирана клиника Кръстев се опитваме да възпитаме две много важни за пациента навика:

да търси навременна помощ от специалист, когато има проблем и
да оценява качеството на предлаганата здравна услуга, за да повиши стандарта и качеството си на живот.

Ето защо бихме искали да поставим някои от най-често срещаните в нашата практика въпроси, които ежедневно обсъждаме с пациенти, готвещи се за имплантиране.

„За“ зъбните импланти
1. Първата и най-важна полза за вас от имплантирането е, че можете да запазите съседните на липсващия зъб, без да ги умъртвявате, без да ги изпилявате и натоварвате с мостови конструкции или протези.

С имплантите можете да подмените всеки липсващ зъб, независимо къде се намира той – в естетичната зона, или в дъвкателните равнини.

При консултация със специалист можете да разберете колко импланта и на какви позиции могат да бъдат поставени за оптимален резултат и комфорт.

2. Когато говорим за комфорт, няма нищо по-удобно от короните, поставени върху импланти.

Те изглеждат, чувстват се и се използват както вашите естествени зъби.

Нямате усещането за „чужд“ предмет в устата, те са изключително стабилни, заемат точно мястото на предишния зъб, не ви лишават от вкуса на храната и не причиняват промени в говора и дикцията.

3. Анатомично погледнато, имплантите запазват целостта на челюстта, тъй като поемат тежестта при отхапване така, както предишния ви зъб.

Те могат да бъдат натоварвани както естествените ви зъби. В някои случи дори се оказват по-здрави от някои ваши зъби.

Не случайно споменаваме това преимущество, защото, ако се колебаете дали да си направите мост или имплант, е добре да имате предвид именно тази особеност.

Мостовите конструкции преразпределят тежестта и силата при дъвкане върху мостоносителите (опорните зъби, върху които е закрепен мостът).

С времето именно тези зъби се разрушават, тъй като не могат да поемат тежестта от силите на липсващия зъб.

4. Ако желаете да запазите младежкия вид на лицето и усмивката си – смело изберете имплантите.

Те запазват меките тъкани, здрави костта и челюстта, възвръщат симетрията на лицето, ако тя е била компрометирана поради липса на зъби.

5. Имплантите са завинаги.

Изберете добър екип за вашата хирургия, спрете цигарите, спазвайте адекватна орална хигиена и посещавайте задължително контролните прегледи, след като вече сте се сдобили с импланти.

Така те ще ви служат завинаги.

6. Имплантите се нуждаят от регулярна поддръжка.

Тя е неизбежна, задължителна и с нея не бива да се правят компромиси, нито да я отлагате за момента, „когато се появят проблеми“.

Имплантите са ваша лична отговорност и небрежността може да опорочи и най-добрата хирургия. Истината е, че поддръжката на зъбните импланти е гаранция за тяхната дълготрайност.

Приемете ги като дългосрочна инвестиция за следващите 50 години от живота си и се отнасяйте сериозно към тях.

„Против“ зъбните импланти

Трудно е да се посочат причини, поради които не бива да си поставяте зъбни импланти. И въпреки това, при имплантиране трябва да имате предвид следното:

1. Лечението с импланти следва определен протокол.

След като премине фазата на планиране и пристъпите към имплантиране, вие трябва да имате предвид, че, в стандартните случаи, временната корона върху импланта се поставя след 2 до 4 месеца.

Ако липсващият зъб е в естетичната зона, вие ще получите подробна информация как ще бъде заместен той, така че да не изпитвате неудобство в периода на остеоинтеграция (срастване на импланта с костта).

2. С временна корона трябва да останете минимум 6 месеца, за да могат меките тъкани да оздравеят максимално, а всички корекции по короната на импланта могат да бъдат направени в този период.

Вие ще можете да се храните пълноценно и да използвате временната корона, за да установите дали тя има нужда от корекция.

Шест месеца по-късно ще бъде изработена и окончателната корона. Тези срокове се определят за всеки пациент индивидуално, но ако се замислите, каквото и да е друго лечение също би отнело време.

А истината е, че най-късно 2-4 месеца след имплантирането ще имате зъб, който ще усещате и използвате като собствен.

3. Редно е да отбележим, че дори и при най-добре изпълнената хирургия, резултатите не винаги са такива, каквито очакваме да бъдат.

В нашата практика отчитаме между 1 и 2 % компрометирани резултати при имплантиране. Това означава, че по време на или след хирургията са възникнали обстоятелства, които са попречили да постигнем перфектен резултат.

Понякога това са непредвидени обстоятелства, друг път неадекватно поведение на пациента след манипулацията (тютюнопушене, неспазване на инструкциите и др. ).

Пушачите определено понасят по-голямата част от неприятните последствия, които възникват.

Какъвто и да е проблемът, съветваме ви да имате пълно доверие на екипа от специалисти и да спазвате стриктно указанията им.

В Специализираната клиника по пародонтология и имплантология Кръстев нашият екип се грижи да се чувствате комфортно във всеки етап от имплантирането, за да бъдете сигурни и уверени в крайния резултат от лечението.

4. Когато необходимите анатомични и физиологични условия за имплантиране не са налице, те трябва да бъдат създадени предварително.

Това са случаи, в които не достига кост, съществува някаква аномалия в лицево-челюстната област или се налага предварително повдигане на синусния под за осигуряване на достатъчно място за поставяне на имплант.

Тези ситуации изискват допълнителни операции, които също отнемат време.

Сигурно няма да ви изненадаме ако кажем, че пристрастените пушачи не бива да си слагат зъбни импланти, ако не могат да спрат цигарите поне в оздравителния период, спрямо указанията на имплантолога.

Имплантите изискват отговорно отношение.

Неадекватното поведение и тютюнопушене могат да компрометират резултатите от лечението, да доведат до загубата на имплант, на костна или мекотъканна присадка, както и да предопределят късното, болезнено и естетически незадоволително зарастване на раните при всяка хирургия.

22/01/2020