Работещите в туризма искат намаляване на ДДС с 5%, слагат утре жълти жилетки

1
141
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Хотелиерите и ресторантьорите започват работа с жълти жилетки в знак на протест и с настояване към правителството и парламента за законодателни промени, които да осветлят бранша. На национална среща на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново беше приета протестна декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор. От бранша настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма. Това коментираха пред БНТ Вени Петрова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

„Някои хотелиери и ресторантьори ще сложат жълти жилетки още тази вечер. Това е израз на нашия мирен протест. Това ще направим от 25-и за няколко дни. Междувременно при нас постъпи информация, че вече официално е вкарана нашата декларация в МС, Министерство на финансите, Министерство на туризма. Очакваме да реагират“, каза Вени Петрова.

По думите и браншът е бил много време в летаргия. „Търпяхме и очаквахме да минат всякакви други протести. Знаехме, че всичко друго е важно. Напрежението накрая ескалира. Търпяхме хиляди промени в закони и наредби, касови апарати, непрекъснато прекатегоризиране, всякакви проверки отвсякъде“, каза още Петрова.

Според Румен Драганов липсата на диалог много дълго време между официалните държавни представители и бранша, доведе до това натоварване. „Във вашето студио многократно миналата година заявихме, че изпадаме в стагнация. Това означава, че ресторантьори и хотелиери харчат много повече и ще получават много по-малко“, допълни Драганов.

Петрова заяви, че браншът иска ДДС-то да е намалено с 5%. Те категорично смятат, че това ще изсветли бизнеса, ще повиши работната заплата и потреблението.

„Тези 15% идват да компенсират увеличаването на цената на тока, на заплатите, на разходите в целия бранш. Хората, които работят в туризма сега дотират с пари от себе си, за да може да върви системата“, допълни Драганов.