Инж. Василев за верижната катастрофа с трамваи: Вероятно става дума за човешка грешка

1
103
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Човек загина при верижна катастрофа между четири трамвая в София вчера. Той е пресичал релсите. Вероятно става дума за човешка грешка на ватманката на последния трамвай, коментира инж. Иво Василев, зам.-директор на Столичния електротранспорт, като поясни, че случаят се разследва.

По думите му всички по веригата, които е трябвало, са били предупредени за инцидента на първото превозно средство, а диспечерите нямат задължение да уведомяват всички трамваи по линията. Според него трябва да има по-завишен контрoл на водачите, а самите ватмани трябва да следят много внимателно пътната обстановка.

Инцидентът стана на бул. „Искърско шосе“ на разклона за летище „София“. Трамвай аварира и спира на булевард „Искърско шосе“. След него спират още два трамвая. Ватманът на последния, четвърти трамвай, не успява да натисне спирачката.

Удря се в останалите три мотриси, така вероятно става верижният сблъсък. Още 9 души са пострадали при тежкия инцидент. Някои от тях са настанени в болница.

Три екипа на Спешната помощ оказват помощ на пострадалите при верижната катастрофа с четири трамвая.

Реаниматорският екип на д-р Стефанов стига за по-малко от десет минути. На място оказват помощ на двама от 9-мата пострадали. Заедно в линейката, заедно са и вкъщи. Семейство Стефанови работят от 30 години в „Спешна помощ“.

Срещата ни с тях е в края на 12-часовата им смяна, в която са оказали помощ на десетки, без да имат време за почивка. На финала на смяната на екипа на спешната помощ, линейката, която е на повече от 5 години и има изминати над 200 хиляди километра, се чупи. Скоростният лост отказва.

“Това е! Натоварването е 24 часа, няма как”, казва Нако Кръстев, шофьор в ЦСМП-София.

Като реаниматори са пращани само на най-тежките случаи. Те са сред първите, които помагат на пострадалите при автобусната катастрофа на „Тракия“ преди две години, когато загинаха 6 души и други 20 бяха ранени.