Прокуратурата: Двама руски шпиони събират информация у нас от 2017 г.

1
120
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Това съобщиха от прокуратурата.

След сигнали от ДАНС в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица, чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Това е престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

По едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

По другото досъдебно производство е установено, че в периода от октомври 2018 г. до настоящия момент руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Наказателните производства срещу тях са спрени, защото се ползват дипломатически имунитет, уточняват от обвинението.

Пореден шпионски сюжет

Напрежението между София и Москва на разузнавателна тема е от месеци. На 9 септември м.г. стана ясно, че активисти на Национално движение „Русофили“ са били разпитвани във връзка с разследване на шпионаж в полза на чужда държава. Председателят на организацията Николай Малинов се сдоби и с обвинение.

Коментарът и на русофилите, и на Москва беше, че става дума за провокация.

През октомври прокуратурата оповести, че служител на руското посолство е разследван заради опити да придобие поверителна информация, засягаща националната сигурност на България. Дипломатът напусна страната ни.

На 5 декември като реципрочна мярка Москва изгони български дипломат.