Чести митове и заблуди за рака (Част 2)

1
103
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Трябва да отбележа, че някой от митовете из интернет звучат направо абсурдно, но трябва да погледнем на тях разумно и да ги оборим. Те съчетават в себе си страха на определени хора и опитващи да си обяснят рационално природата на рака. Как се случва и най-вече защо. Като продължение от Част 1, сега Ви представяме и Част 2 на Чести митове и заблуди за рака.

Чести митове и заблуди за рака (Част 1)

Темата като такава е изключително обширна и всеки един мит ще е обект на допълнителна статия. Тук само ги обозначавам и  се опитвам да дам връзки към оригинални научни статии, където са проведени конкретни проучвания в областта.

Ще се влоши ли ракът, ако бъде изложен на въздух?

Не. Излагането на въздух няма да накара туморите да растат по-бързо или да причинят рак, който да се разпространи в други части на тялото (4).

Самия страх, че рака може да се разпространява, чрез вдишването на кислород, може и да звучи абсурдно, но има хора в САЩ, които наистина се тревожат от тази причнина. Ако трябва да погледнем билогично, ракът като разнородно заболяване дори има понякога и безкислородно “развитие”. Съвсем обаче друг е
въпроса ако се говори за замърсяването на въздуха. Това ще е обект на друга статия.

Причиняват ли мобилните телефони рак?

Не, според най-качествените проучвания, завършени до момента (5). Ракът се причинява най-вече от генетични мутации и клетъчните телефони излъчват вид нискочестотна енергия,
която не уврежда гените. Това е едно от сериозните опасения, които тревожат и са тревожили много хора. В САЩ дори има заведени съдебни дела срещу телекоми по този въпрос.
Поне досега няма доказателства, че gsm-телефоните могат да причинят рак, от какъвто и да е вид (6).

Причиняват ли електропроводите рак?

Не, според най-качествените и добри проучвания, завършени до момента. Електропроводите излъчват, както електрическа, така и магнитна енергия. Електрическата енергия,  излъчвана от тях, лесно се екранира или отслабва от стени и други предмети. Магнитната енергия е нискочестотна форма на радиация, която не уврежда гените.

Тук спора е като при по-горния въпрос. Индустриализираното общество, може да си позволи да изгражда видима структура, която мнозина могат да сметнат за опасна за здравето. Ако все пак някога излезнат данни, че има опасност, то те бързо ще бъдат подети от медиите и ще станат бързо достояние на много хора. Засега обаче доказателства няма.

Има ли билкови продукти, които могат да излекуват рака?

Не. Въпреки, че някои проучвания предполагат, че алтернативните или допълващи терапии, включително някои билки, могат да подпомогнат пациентите да се справят  със страничните ефекти от лечението на рак, не е доказано, че растителните продукти са ефективно лечение при рак. Всъщност някои растителни продукти могат да  бъдат дори вредни, когато се приемат по време на химио- или лъчетерапия, защото могат да предизвикат биохмични реакции и взаимодействия в организма.

Пациентите трябва да говорят със своя лекар за всякакви допълващи и алтернативни лекарствени продукти, които приемат включително витамини и билкови добавки.

Могат ли дезодорантите да причинят рак на гърдата?

Не. Най-качествените проучвания в областта досега не откриват доказателства, свързващи химикалите, които обикновено се намират в дезодорантите с промените
в тъканта на гърдата (2,3).

Източник на информация:

1.https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27755864
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797685/
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266691/
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3855294/
6.https://ntp.niehs.nih.gov/whatwestudy/topics/cellphones/index.html?utm_source=direct&utm_medium=prod&utm_campaign=ntpgolinks&utm_term=cellphone