Нова “Универсална” Т-клетъчна терапия може да промени онкологията?

1
97
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Нова вълнуваща терапия за рак може да е на хоризонта, след като експерти са се натъкнали на клетка от имунната система, която може да убива множество форми на рак.

Новите Т-клетки (вид бели кръвни клетки) могат да разпознават и унищожават повечето видове ракови заболявания като оставят здравата тъкан в организма невредима.

Учени от Кардифския университет са анализирали кръвни проби за имунни клетки, когато са направили откритието.

Новата клетка за “убиване на тумори” може един ден да осигури едно цялостно, подходящо за лечение на всички видове рак.

Проучването разглежда само ефективността на Т-клетките при ракови заболявания, “отглеждани” само в лабораторни условия!

Ще са необходими изследвания върху животни и в крайна сметка върху хора, за да се тестват истинските им способности за унищожаване на тумори.

Трябва да се отбележи, че от години се използва лечение, наречено CAR-T, което включва извличане на собствените имунни клетки от пациентите и генетично им модифициране.

След това, Т-клетките да се връщат обратно в кръвта на пациента, където те “ловуват” и унищожават раковите клетки.

За съжаление, това лечение е насочено само към ограничен брой ракови заболявания, които включват онкологични заболявания на кръвта и костния мозък и досега не е било успешно при солидни тумори, които съставляват по-голямата част от случаите на рак.

Т-клетките трудно разграничават туморните клетки от здравата тъкан поради сходния си генетичен състав, така че те са склонни в крайна сметка да атакуват и двете.

Но сега новата “клетка-убиец” е в състояние да прави разлика между двете като се счита, че убива само раковите. Изследователите проучват интезнивно, как е възможно това.

В последното проучване е установено, че клетъчният тип може да унищожава до 10 вида рак като същевременно пропуска здравата тъкан в лабораторното петри.

Новото лечение е било ефективно при рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката.

За отбелязване е , че е “крайно необичайно” да се намери атакуваща клетка, която да може точно да се насочи към толкова много видове рак, но не и към здрави клетки.

Това повдига въпроса за перспективата за „универсалната“ терапия на рака.

Този нов TCR (Т-клетъчен рецептор) може да предостави различен маршрут за таргетиране (насочване), както и евентуално унищожаване на широк спектър от ракови заболявания при всички хора.

Текущите терапии, базирани на TCR, могат да се използват само при малцина пациенти с малко ракови заболявания.

Находката повдига перспективата за лечение на рак с „ един-единствен за всички “ тип Т-клетки, който би могъл да унищожи много различни видове рак в популацията.

За да тестват терапевтичния потенциал на новите Т-клетки, изследователите ги инжектирали в мишки с “човешки рак” и “имунна система”.

Ако тази трансформативна нова находка се задържи, тя ще постави основата на универсалното лекарство с Т-клетки, смекчаващо огромните разходи, свързани с идентифицирането, генерирането и производството им.

Надеждите са да се изпробва новия подход при пациентите към края на годината.

Констатациите са публикувани в Nature Immunology и бяха посрещнати с ентусиазъм от научната общност.

Към днешна дата не всеки пациент реагира на съвременните терапии, а и може да има вредни странични ефекти.

По информация от Дейли Мейл