Българският космически турист Шефкет Чападжиев: писна ми от отлаганията на Върджин!

1
113
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 януари 2020 г. 08:05 ч. Българският емигрант Шефкет Чападжиев е платил още през 2007-ма година над $175 000, за да бъде един от първите космически туристи на Върджин Галактик. Но напоследък започва да се съмнява, че ще успее да полети в космоса преди да умре.

„Здравето ми е горе-долу“, коментира 80-годишният Чападжиев. „На тази възраст се чувствам все още сравнително добре. Имам високо кръвно налягане и диабет“.

Според Чападжиев договорът му с Върджин Галактик е здрав „като Библията“. Но на бъдещия турист му е писнало от безкрайните имейли на компанията, обещаващи, че ще лети „скоро“, „скоро“, „скоро“ – без да му бъде осигурена дата за изстрелване. Преди няколко месеца той се обадил на Върджин и поискал парите си обратно. Обаче говорителката го убедила да почака още мъничко.

„Тя ми каза: просто искам да ти съобщя, ако нямаш нужда от тези пари, бих ги задържала още няколко месеца, защото си мисля, че ракетата е готова, а ти си един от първите“, казва Чападжиев.

И наистина – напомням на читателите, че в края на 2018-та година корабът „Юнити“ летя за пръв път до космоса в пилотиран режим. През февруари 2019-та бе проведен втори пилотиран полет. Но скоро след това космическият кораб бе върнат обратно в хангара, за да бъде оборудван с туристическа кабина, а Върджин Галактик започна дългото си преместване към частния космодрум Спейспорт Америка. Там се очаква „Юнити“ да завърши тестовите си космически полети. Компанията обещаваше, че до края на 2019-та корабът ще бъде преместен и ще продължи да лети, но това не се случи. Официално все още ни се обещава, че това ще стане „скоро“, но колко е това „скоро“ по стандарта на Върджин? Вече наближаваме цяла една година без пилотиран космически полет. А на хората взе да им писва.

Не можем да им се сърдим. 

На снимката: самолетът-носител „Ийв“ изведе на 22-ри февруари 2019-та година пилотирания кораб „Юнити“ към отправната височина за запалването на ракетния му двигател. Впоследствие „Юнити“ с тримата души на борда (Дейв Маккей, Майкъл Масучи и Бет Моузес) успешно достигна до космоса. Photo credit : Virgin Galactic