Още една мистерия разбулена! Ето как Бетовен губи слуха си

2
156
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Загубата на слуха на световноизвестния композитор Бетовен е тема, с която са се занимавали не един и двама учени по света. Хипотезите са цял куп като се почне от тиф, различни автоимунни заболявания и необичайния навик на музиканта да спи,

потапяйки главата си в студена вода.

Защо Бетовен губи слуха си според новите изследвания

Екип от лекари от университета в Падуа, Италия, твърдят, че причината е отравяне. До това заключение експертите стигат заради симптомите на един от пациентите, който наблюдават през 2018 г. До голяма степен те съвпадат с това, от което е страдала музикалната звезда.

Високото съдържание на олово в кръвта и урината на италианеца е причината. А как е попаднал токсичният метал в организма му?! Чрез стар тиган, на който защитният керамичен свой е изтъркан.

Изследване на косата на Бетовен и на части от черепа му през 2005 г. показват, че и при него става въпрос за повишено съдържание на олово. Това може да е станало чрез виното, защото по времето, което живее той, напитката съдържа голямо количество тежки метали. Освен това любимият му бокал бил частично направен от олово.