Емоционалната зависимост от любов

2
176
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Емоционалната зависимост от любов
Романтичната връзка единственото щастие ли е?

Съществува всеобща заблуда, че човек може да е щастлив само когато е в романтична връзка. От ранна възраст сме облъчвани от идеята, че не можем да бъдем щастливи сами по себе си.

Към днешна дата, мога абсолютно уверено да ви кажа, че да си обвързан не те прави автоматично щастлив и невинаги любовта ти носи щастие.

Разбира се, тя допринася за обогатяването и допълването на ежедневието, но трябва да приемем идеята, че е необходимо да си изпълнен и щастлив преди да изградиш стабилна, плодотворна и пълноценна връзка.

Щастието в любовта се крие в баланса между личния живот, професионалните изяви, личното време за себе си и отношенията с близките ни. Всичко е взаимосвързано.

Когато се фокусираме върху любовния си живот и потребността да сме във връзка, неизбежно изпадаме в емоционална зависимост.

Ако се концентрираме изцяло върху партньора си и живеем само чрез него, никога няма да успеем да разцъфтим като личност.

Ако цялото ни внимание е върху половинката ни, ще подпомагаме сбъдването на нейните мечти, а същевременно ще пренебрегваме собствената си индивидуалност.

Така че, за да избегнем сляпата потребност от „вечна и неразделна любов“ или необходимостта да сме постоянно заедно, е нужно да си зададем въпроса „Как създаваме положителни романтични преживявания?“. Това е единственото, което трябва да се питаме всеки ден!

Емоционална зависимост от любов

Любовта на мечтите ни се състои в това да се погрижим партньорът ни напълно да оценява споделянето и разбирането помежду ни и да се чувства вдъхновен в ежедневието си.

Мечтаната любов се определя от способността да балансираме различните аспекти в живота ни и да инвестираме в тях. Какво означава това?

Да вземем в ръце социалния си живот, да сме иновативни и да даваме воля на желанията си, независимо дали сме във връзка или не.

Как да се справим с емоционалната зависимост?

Емоционално зависимите хора постоянно си задават въпроса „Ами ако никога не срещна подходящия човек, как ще бъда щастлив отново?“

Има различни начини да даваме и получаваме любов. Когато се отървем от емоционалната зависимост, се чувстваме свободни, усещаме, че вече го няма наркотикът, който ни прави слаби и неудовлетворени.

От този момент нататък си даваме сметка, че вече няма смисъл да влизаме в отношения само за да не сме сами и да запълним празнината.

Да преодолеем емоционалната зависимост не е никак лесно, но е процес, който ни кара бързо да израстваме. Мотивацията най-често се поражда от неуспеха и страданието.

Осъзнаването на проблема и коя грешка точно повтаряме е ключов момент.

Никога не изпускайте поглед от собственото си добруване. Не се опитвайте да задоволите всяка нужда на партньора си, защото това е изгубена битка.

Ако наблюдавате отблизо обкръжението си, ще забележите, че хората дават любов, за да подкрепят половинките си. За съжаление, колкото повече се фиксираме върху тях, толкова по-малко успяваме да изразим автентичната си същност.

Това се случва, защото забравяме за себе си, докато се опитваме да им угодим във всичко. Никога не жертвайте времето за приятелите си, хобитата и работата си за сметка на партньора.

Емоционална зависимост от любов
Здравословно е да си независим. Щастливият баланс се усеща веднага. Неочакваният бонус е, че любовният ви живот всъщност ще стане още по-невероятен!

В противен случай се получава следното: когато сме емоционално зависими, това подхранва страха от загуба и води до спирала надолу. Порочният кръг се състои в това, че колкото повече сме зависими, толкова повече страдаме.

Обзвързването с резултата „непременно нещата да сработят“ поражда още повече страх и зависимост.

Важно и критично в такива ситуации е да възвърнем фокуса върху себе си, собствените си интереси, приятели и роднини и да се научим да сме щастливи сами.

По този начин се превръщаме отново в човека, в когото половинката ни се е влюбила.

Още от блога за сватби и романтика: