УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе 60 спътника, СпейсЕкс върна първата степен и обтекател!

1
178
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: корабът „Мистър Трий“ прихваща успешно част от обтекателя на ракетата-носител. Photo credit : SpaceX

29 януари 2020 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Без проблеми приключи третото изстрелване на СпейсЕкс за 2020-та година! Само една седмица след успешната демонстрационна мисия на кораба „Крю Драгън“, днес ракета „Фолкън 9“ отново излетя в 16:06 ч. българско време. В орбита бяха изведени благополучно 60 спътника „Старлинк“. Първата степен на носителя се завърна на Земята след прекрасно кацане без никакви прекъсвания на видеозаписа, а освен това СпейсЕкс успя да прибере и част от обтекателя посредством мрежа, разположена на кораба „Мистър Трий“. Take that, хейтъри на СпейсЕкс, които се смеете на мрежите! 

Днешният полет бе 80-ти за ракетата „Фолкън 9“. СпейсЕкс буквално диша във врата на конкурента си в лицето на компанията Юнайтед Лонч Алайънс – обединение между Боинг и Локхийд Мартин. Ракетата на ЮЛА „Атлас 5“ е летяла 81 общо пъти и през февруари, когато изстреля междупланетната мисия „Солар Орбитър“, ще направи нова крачка напред с 82 полета. Но ако честите полети на СпейсЕкс продължат, Илон Мъск ще изпревари Боинг и Локхийд Мартин през февруари, най-късно в началото на март.

Захващането на половина от обтекател посредством мрежата на кораба „Мистър Трий“ бе знаково събитие. СпейсЕкс се опитва да го направи от началото на 2018-та, но това се оказва доста трудно – до този момент са отбелязани само три успеха, като включим и днешният. 

Ракетата „Фолкън 9“ е с преизползваема първа степен – тя би следвало да е в състояние да лети до 10 пъти с минимална поддръжка и до 100 пъти след по-сериозно сервизно обслужване. До този момент СпейсЕкс не са изстреляли нито една първа степен повече от пет пъти, но редовно изстрелват стари степени, летяли до три пъти.

В рамките на днешната мисия бе изстреляна поредната порция спътници от групировката „Старлинк“, чрез която Илон Мъск ще се опита да достави високоскоростен интернет до всяка точка от земното кълбо. Проектът обаче дразни много от професионалните астрономи, които се жалват, че спътниците „Старлинк“ са твърде ярки на нощното небе и пречат на наблюденията. По време на предходната мисия в началото на януари, СпейсЕкс изстреля експериментален спътник с тъмно покритие, но докато технологията се докаже, Мъск продължава да праща в орбита стандартни спътници с ярко покритие. Безспорно конфликтът тепърва ще се задълбочава. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/