Успех: частната ракета Електрон изведе за пръв път в космоса американски военен спътник

1
122
Добави коментар
redbul80
redbul80

31 януари 2020 г. 08:00 ч. Днес беше много любопитен ден за американската космонавтика: за пръв път американски военен спътник бе изстрелян от територията на Нова Зеландия, макар че изстрелването бе проведено с американска ракета, оборудвана с изцяло американски ракетни двигатели. 

Полетът бе осъществен в 04:56 ч. българско време, а 70 минути по-късно Питър Бек, шеф на компания Рокет Лаб, потвърди, че спътникът „NROL-151“ е влязъл успешно в своята целева орбита.

Това бе първата мисия на Рокет Лаб за 2020-та година. Напомням на читателите, че по време на последната мисия на компанията през декември 2019-та в космоса бе изведена спътникова група на компания Алба Орбитал, а записана на борда бе книгата на Светослав Александров „Аз, виртуалният астронавт“. 

Също както по време на декемврийския полет, така и сега Рокет Лаб отново изпробва контролирано завръщане на първата степен на ракета през горните слоеве на атмосферата. В бъдеще компанията ще връща степените чрез парашут и захващане от хеликоптер.

Рокет Лаб е иновативна американска фирма, която е създала уникалните американски ракетни двигатели „Ръдърфорд“ – първите в света, работещи с електрически турбопомпи. 

Видеозапис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

Кадър от днешното излитане. Credits : Rocket Lab