Спирулина – натурална алтернатива за облекчаване симптомите на алергичен ринит.

6
323
Добави коментар
seowebdesing
seowebdesing

Защо спирулина може да се използва като натурално средство за облекчаване симптомите на алергичен ринит?

В западните общества между 10 и 25 процента от населението страда от алергичен ринит (2). Това алергично състояние засяга предимно носа и се предизвиква от срещата на организма с алергени като цветен прашец, полени и други. Кихането, сърбящият, течащ и запушен нос са най-честите симптоми. Най-доброто средство за профилактика е избягването на алергените, но това е почти невъзможно. Лекарства, като назални стероидни спрейове, антихистамини, имунотерапия и други, могат да бъдат много ефикасни, но имат и своите странични ефекти. Най-добре проучената и най-ефективна немедикаментозна терапия е измиване на носните проходи с разтвор на солена вода, което отстранява алергените от лигавицата на носа(3,4).

Спирулина като хранителна добавка, може да облекчи симптомите на алергичен ринит – това сочи проучване проведено в Турция през 2007 г. (1).

Друго по-ранно проучване на пациенти, приемащи 2000 mg спирулина дневно, показва 32% намаление на цитокиновия интерлевкин-4, което може да бъде важно при алергичен ринит (5).

Проучването в Турция е 21-седмично, двойно-сляпо, плацебо контролирано и изследва ефективността на спирулина при пациенти с алергичен ринит. От юни 2006 г. до февруари 2007 г. общо 150 активни възрастни пациенти със симптоматичен алергичен ринит, на средна възраст 30 години, от които 58% жени, са били включени в проучването. Пациентите са били изключвани от проучването, ако са имали други медицински състояния, като астма, синузит, медикаментозен ринит, назални деформации и т.н., въпреки тяхната асоциация с алергичния ринит. Участниците се задължават да не приемат антиалергични или назални медикаменти по време на изследването.

Пациентите са разделени в две групи, като едната група получава 2 000 mg спирулина дневно, разпределени в 5 дози, а другата група получава 5 дози плацебо дневно в продължение на 21 седмици. Дозите са подобни на външен вид и се идентифицират с кодови номера, така че плацебо групата да остане неизвестна както на пациентите, така и на изследователите до края на изследването.

Пациентите водят ежеседмичен дневник относно алергичните симптоми – секреция на носа, запушване на носа, кихане и сърбящ нос. Всеки от четирите симптома са оценявани по следната точкова система: „о“ за симптоми, които не са били забележими, „1“ за леки симптоми, които са забележими, но не дразнещи, „2“ за симптоми, които са дразнещи от време на време и “3” за симптоми, които са силно дразнещи. От 150 включени пациенти, 129 адекватно завършват 21 седмичното проучване. От 129, 85 приемат спирулина, а 44 приемат плацебо.