Денят на влюбените

2
172
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Всеки ден или 14-ти Февруари?

Сещаме се за един филм, който се казваше „Денят на Независимостта“. Вече сме говорили за емоционалната зависимост от любов, затова няма да се шегуваме със заглавието на филма, а ще си поговорим за деня на любовта, който е… всеки ден!

В цял свят Денят на влюбените, 14-ти Февруари, започна да се празнува с пълна сила, независимо от религията и местните порядки. Разбира се, основната причина за това е, че се прилага много успешно за маркетинг и продажби.

Специалистите в областта използват този повод неслучайно и то е, защото всички търсим причини да изпитваме това усещане, колкото е възможно за по-дълго време.

Дали ще сме влюбени в живота, в работата, в музиката, в кучето си или в партньора си, любовта е единственият начин да се докоснем до божествената си същност и това е причината да е толкова хубаво чувство.

8 знака, че си влюбен:

може би дланите ти се потят
губиш апетит
виждаш света по различен начин
приемаш несгодите с лекота
настроението ти е приповдигнато
улавяш се, че фантазираш
добър си с всички
щастлив си!

Какво се случва в тялото ни, когато сме влюбени?

Любовта е свързана с еуфория, но може да бъде и изтощителна. Тялото произвежда допълнителни хормони, които ни правят едновременно щастливи, но и превъзбудени, като така изразходваме повече енергия.

Възможно е да се почувстваме раздразнени от възникналата зависимост и от мисълта, че сме просто био роботи. Ако тръгнем по-отдалеч, всъщност всяка мисъл е свързана с химична реакция в тялото, която произвежда и съответната емоция.

Знаейки това, можем да изберем да контролираме мислите си, за да произвеждаме по-благоприятна химична среда.

Освен че крепи духа, любовта крепи и тялото.

Всичко е взаимосвързано и е въпрос на практика.

Учени от университета в Пиза откриха, че, противно на очакванията, когато сме влюбени, нивата на серотонин се понижават. За справка, същото се случва и в мозъците на хората с обсесивно-компулсивно разстройство.

Това обяснява защо започваме да свръханализираме всяко съобщение, което получаваме от новата си тръпка.

Както са казали източните мъдреци – „и това ще мине“, така че не се тревожете. Колкото и да е откачено и хубаво това състояние, със задълбочаване на връзката ви, нивата на хормоните на любовта ще се върнат към нормата си.

Кои са хормоните на любовта:

Фенилетиламин – хормонът на влюбването и еротичната възбуда. Стимулира освобождаването на допамин.
Допамин – хормонът на зависимостта и пристрастяването. Активира очакванията, подхранва инстинкта за възпроизводство и оцеляване.
Окситоцин – хормонът на безусловната любов, привързването, свързването. Има успокояващ ефект. Създава усещане за спокойствие и сигурност.

Именно тези химикали са причина да ставаме зависими, защото тяхното действие, стимулирано от обекта на емоциите, ни кара да се чувстваме щастливи, радостни и искаме още и още.

Как се отразява любовта на живота?

Ставаме по-продуктивни, въпреки че и по-разсеяни.
Добронамерени сме и околните забелязват устояващото ни на всички предизвикателства добро настроение.
Добиваме увереност – можем да повдигаме планини, да се справяме с трудностите – с лекота.
Останалите представители на противоположния пол спират да съществуват.
и т.н., и т.н. – все хубави неща!

И все пак…

Някой беше казал, че не трябва да обещаваме нищо, когато сме щастливи. Това е така, защото когато сме влюбени, не разсъждаваме съвсем трезво. Замъглената преценка и прибързани изводи могат да ни вкарат в коварни капани.

Не искаме да ви разваляме празника, но нека сме реалисти. Най-добре е първо да опознаете новия обект от всички страни и в различни ситуации, за да можете да надникнете в по-дълбоките пластове на същността му.

Ако пренебрегнете това, е възможно да пропуснете важни сигнали, които от ранен етап издават, че този човек съвсем не е това, което ви се струва и дори не е подходящ за вас.

Само чрез живия контакт можете наистина да опознаете и разберете човека до вас.

В началото човек е склонен да идеализира и проектира несъществуващи качества върху обекта на чувствата си. Особено в наши дни, когато половината, ако не и повече, от връзките започват и се осъществяват онлайн.

Това е много рисковано. Нашият съвет е да изкарате срещите от смартфона и да общувате на живо. Онлайн всеки може да бъде какъвто пожелае, но невербалната комуникация (език на тялото, мимики, интонация) заема 80% от общуването. Онлайн всичко това се пропуска.

Ако все пак след фазата на опознаването продължавате да се чувствате леки и спокойни, може би сте от Бургас, а може и да сте си попаднали на човека.

С две думи – дайте си време и не се хвърляйте през глава само защото ви се иска да летите. С неподходящия човек кацането е без парашут, без тандем и без каска.

Секси-кекси мъфини

Да речем, че сте се намерили. Ето една рецепта от нас – за повече сладки моменти.

Рецепта за секси-кекси мъфини за влюбени

Подготовка: 15 мин. | Печене: 20 мин.

Продукти:

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
¾ ч.ч. шоколадови парченца
½ ч.ч. какао (неподсладено)
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
1 купичка кисело мляко
½ ч.ч. прясно мляко
1 ванилия или ванилова есенция
½ ч.ч. олио
¼ шоколадови парченца за поръсване

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Намажете форма за мъфини или поставете хартиени форми в тава за мъфини.
Смесете в голяма купа брашното, захарта, ¾ шоколадови парченца, какаото и содата.
Разбийте яйцето, киселото и прясното мляко, ванилията и олиото в отделна купа – до получаване на гладка маса. Добавете ги към кафявата смес и разбъркайте, докато се смесят.
Напълнете формите с около ¾ от сместа и поръсете с останалите шоколадови парченца.
Поставете в нагрятата фурна и печете, докато извадите суха клечка (около 20 минути). Оставете да се охладят около 10 минути и ги извадете от тавата.

За влюбените във фигурата си:

1 порция съдържа 322 ккал; 15 гр. мазнина; 45.3 гр. въхглехидрати; 5.4 гр. протеин (има!); 18 мг холестерол; 132 мг натрий.

Зарежете диетите за малко и подайте мъфин в устата на любимия човек.

Честит Всеки-ден-на-влюбените!

Четете още какво сме написали за вас в блога за романтика и сватби: