Данаил Кирилов поиска ВСС да уволни съдията, санкциониран от САЩ

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде освободен от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, предаде БГНЕС.

С действията си съдия Миталов е накърнил престижа на съдебната власт, посочва като основание за предложението си министър Кирилов.

Преди няколко дни държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви налагане на забрана за влизане в Щатите на Миталов и семейството му заради участието му в сериозна корупция.

„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава“, пише в предложението на Кирилов.