НАСА: Експертна намеса е спасила кораба Старлайнър от провал, но Боинг не е трябвало да допуска тези софтуерни гафове

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

7 февруари 2020 г. 18:35 ч. НАСА публикува първите резултати от работата на комисията, която разследва причините за аномалиите, възникнали по време на дебютния космически полет на кораба „Старлайнър“ през декември. И докато НАСА отчита отличната намеса на екипите на американската космическа агенция и на Боинг, благодарение на която мисията бе спасена от провал, становището е категорично: Боинг изобщо не е трябвало да допуска констатираните софтуерни гафове.

Накратко казано, по време на декемврийския полет са се проявили три големи проблема:

1. Проблем с часовника, който доведе до това „Старлайнър“ да не се скачи с Международната космическа станция

2. Проблем със софтуера, контролиращ отделянето на сервизния модул преди кацането, който не е бил установен независимо от множеството защитни механизми

3. Проблем с радиовръзката между „Старлайнър“ и Земята, която пречеше на екипите да установят контрол над кораба.

НАСА признава, че първите две аномалии са могли да доведат до загуба на мисията, но благодарение на отличната работа на експертите „Старлайнър“ е прибран успешно от космоса на Земята. Софтуерните проблеми са възникнали поради разбивки във фазите на дизайна и написването на софтуера. Такива софтуерни дефекти неизбежно възникват при такъв комплексен код. Но въпреки това НАСА преценява, че грешките са били откриваеми и че по време на квалифицирането на софтуера на „Старлайнър“ те е трябвало да бъдат отстранени. Разбивки в тестовата и верификационната фаза са довели до това грешките да не се открият. Следователно, вече са необходими системни корективни действия. Екипът вече се е спрял на 11 корективни действия, които ще са с висок приоритет.

Цялостният набор от корективни действия, както и планът за бъдещата работа по „Старлайнър“, ще бъдат публикувани до края на февруари. 

На снимката: корабът „Старлайнър“ по време на пътешествието му към Флорида след първата космическа мисия. Photo credit : Boeing