Три сватби и едно кръщене

1
117
Добави коментар
DP2020
DP2020

Преди няколко лета ми се наложи за една година да присъствам на три сватби и едно кръщене. Представете си как отворих гардероба си, драматично заявих: „Няма какво да облека!“, и още по-тежко , но с желание се заех със задачата да измисля подаръци, които да не са прахосъбирачки или просто поредният плик с пари.

 

Въпросът с роклите реших сравнително бързо, благодарение на няколко разпродажби и една-две обиколки до магазините за обувки. Подаръците се оказаха по-трудната задача, която ми отне време за мислене, за обикаляне по базари за ръчно изработени неща, в търсене на подходящи красиви и полезни вещи или интересни преживявания за моите скъпи приятели.

 

Първо ми хрумна идеята да изработя за приятелка младоженка номер 1 тематичен албум с дестинации с проверени идеи за добри места за хапване, интересни забележителности и проверени хотели за романтични дни, в България. Оказа се, че това не е лесна задача, защото има различни гидове, но не е 3 в 1, каквото аз исках. И така се наложи да обходя подробно няколко пътешественически блога, да събера информация от различни източници, но за най-трудната част – за визията и печата се наложи да намеря друг изпълнител. Спрях се на скреч карта с дестинации, която конструирахме седмици наред.

 

Междувременно наближаваше втората сватба, за която приятелите ни кулинари поискаха оборудване за новата си кухня. На пазара има много и различни съдове и посуда, но аз реших да им намеря нещо по темата „любов“ . И потърсих тиган във формата на сърце, форми за сладкиши, чинии, чаши…Заради този проект влязох в няколко фейсбук групи, започнах се с различни майстори на ръчно изработени съдове, а по стечение на обстоятелствата открих и всички малките фирми, които произвеждат тенджери и тигани по поръчка за хотели и ресторанти. Сдобих се с комплект от практични съдове за готвене в неочаквани форми и с книга с рецепти и с истории от кухнята на известни готвачи.

Тъкмо отметнах тази задача, и наближи времето да стана кръстница. Започнах с нова рокля, подходяща за църква. После се заех да проверя кои са най-масовите и тривиални подаръци за бебета. Оказа се, че дори тортите с памперси вече са класика, затова помолих моя приятелка да изработи комплект с чаша за вино за мама и за сок за бебе. Прибавихме хартия за писма и пликове за писма до майката до кръщелника ми, и малка книга с утешителни и забавни откровения на родители с опит. Накрая тя направи и табелка за записване на най-важните телефонни номера и инструкции за таткото, бабата и дядото, когато мама не е наблизо.

За моя радост подаръците ми улучиха вкуса на моите приятели и много гости ме попитаха за това как и кой ги е изработил. Аз разказвах през смях, че това е дълъг  разказ с елементи на откривателство и бизнес, но, ако имах възможност, щях да съм щастлива, ако някой предлагаше такава услуга на едно място. Бях научила много, докато сглобявах елемент по елемент трите подаръка за скъпи на мен хора, но те ми струваха скъпо – не толкова като пари, а като време.

Няколко години по-късно открих Box to remember, които вършат голяма част от работата вместо мен. Най-много се впечатлих от Кутия „Бебе на хоризонта“, която за моя изненада включваше всичко, което аз като майка бих искала да получа като подаръци при раждането на дете. Кутия „Младоженци“ от друга страна ме привлече с оригиналния избор на забавни и практични предмети, подходящи за всяка млада двойка и посланията, завързани към всеки от тях. Кутиите с оригинални подаръци с готово послание не идват от масови производители, а голяма част от тях са ръчно изработени от хора в неравностойно положение, които работят, вместо да се чувстват в тежест на семействата си.

Затова при следващия усилен сезон на сватби, кръщенета и други партита, ще се забавлявам повече, ще се погрижа навреме за прическата си например, и ще оставя мисията „подаръци“ на специалистите.

Автор: Мая Цанева

mayatsaneva.com