Супермен – не! Супер учител!

1
143
Добави коментар
DP2020
DP2020

Неусетно и непреклонно новата учебна година идва и много ученици и техните родители отново ще потърсят начин да изразят своето уважение към учителите. Всеки от нас вероятно има снимка с огромен букет в ръце или до усмихнатата си учителка, която едва удържа цветята в прегръдката си. И макар че това е най-очевидният избор за подарък на 15 септември, не е единственият. Макар и с безспорно сантиментална стойност, букетът не създава траен спомен – красотата на рязания цвят умира бързо, а саксийно цвете изисква грижи от  “зелени пръсти”, които някои от нас нямат. 

 

Какво да направите, така че да изградите или заздравите връзката на ученика си с класа и учителите, да покажете ангажимента си да работите заедно с хората в образователната система за бъдещето на детето си? Все по-голяма популярност набират алтернативи, които въвличат както учителя, така и неговите ученици, в целогодишно създаване на вълнуващи и топли спомени. 

 

Нашата кутия “Супер учител”  дава възможност да се пресъздаде истинската същност на връзката на децата с учителите – да се учат едни от други и да използват учебниците, само за да разширяват хоризонта на собственото си любознание. Тя казва без думи: “Благодаря ти за търпението, здравите нерви и всичко, на което ни учиш!”. Тя е  подарък за целия клас, защото е създадена да вдъхновява за приключения!

 

Учителите имат нужда от признание не само на 15 септември

 

Първият учебен ден не е единственият ден в година, в който бихме могли да се обърнем към учителя с жест на благодарности и признателност. Макар и не широко разпространена практика, през учебната година има и други празници, на които бихте могли да покажете своята обич към любимия учител – било то с индивидуален жест или като реверанс от страна на целия клас. Такъв повод може да бъде Денят на българските будители (1 ноември), Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост (24 май), Коледните и новогодишни празници, края на учебната година, както и  личните празници на учителя, като рожден ден например. 

 

Всъщност, дори не е необходимо да чакате специален повод, за да покажете на учителя, че е ценен, че неговите усилия и грижа не остават незабелязани. Ако все пак се нуждаете по повод –  краят на всяка работна седмица е празник сам по себе си. 

 

Учителят притежава свръхсили

 

Учителят е един от най-важните възрастни в живота на вашите деца. Неговата всеотдайност и търпение са ключови за изграждането на личността на всеки ученик. Всички имаме спомен от учител, от когото все още сънуваме кошмари или пък от този, заради когото днес обичаме професията си или сме развили хоби, само защото сме били вдъхновени.

 

Важно е да разберем, че мисията на образованието не е единствено и само на учителя. Тя въвлича децата и родителите им в постоянно взаимодействие, в което всеки трябва да бъде активен. Всички знаем, че това е професия, която изисква посвещение и неведнъж сме се питали: “Как се справя с всичките тези деца?”, нали….

 

Вероятно учителят също като нас сутрин се зарежда с чаша горещо кафе или чай. Защо да не го пие от тематична авторска чаша „Супер учител“, която сме приготвили в кутията ни.  Или да обуе за настроение цветни чорапи, създадени с щипка хумор…

 

После отива на работа и там го очакват и добри, и лоши дни. За хубавите моменти, които същите тези наши деца създават, сме подготвили гирлянд с лампички и щипки, на който се закачат всички снимки, бележки и вдъхновяващи мисли, които ще развеселяват класа всеки ден. Скучният и задължителен дневник допълваме с неговия близнак – дневник, който описва  моментите с любимите ученици, неповторими случки и наблюдения. Той е задължителен за всеки неразделен клас, който умее да се забавлява!

 

И за децата, и за учителите ваканцията е най-желаното време от годината. Тогава всички се опитваме да пътуваме и да опознаем света. С нашата скреч карта на света учителят и учениците могат да споделят своите преживявания по света, да научават нови неща по най-приятния начин – чрез мечтите и хубавите спомени. 

 

Как го правят по света 

 

Както може би се досещате, не само у нас се правят подаръци на учителите с повод и без повод. По света това е уредено по различни начини. 

 

В САЩ например учителите нямат право да взимат пари или ваучери от родители, защото това се счита за подкуп. Ако все пак го направят – парите трябва да бъдат изразходвани за общото благо на класната стая и това трябва да бъде придружено с касова бележка. 

 

В Англия се подаряват подаръци на учителите включително и за Коледа. Всяка година това буди бурни дискусии дали е необходимо и не е ли време тази традиция да бъде оставена в миналото.

 

Както и да решите да изразите своето отношение към учителя на вашето дете, направете го с мисълта, че този жест или подарък не е еднократна инвестиция, а е част от процес, в който заедно градите бъдеще. Ако заедно се учим, помагаме си, развиваме се и се подкрепяме, и задачите на математика ще се решават по-бързо, и дневникът с весели случки ще се пълни бързо, а снимките ни от училищния двор ще са спонтанни. Всеки може да е учител, но “Супер учител”-ите са малко! Да ги пазим и насърчаваме!

Автор: Мая Цанева

mayatsaneva.com