НАСА и СпейсЕкс определиха работна дата за първата си пилотирана мисия до МКС!

1
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

Пилотираният космически кораб „Крю Драгън“. Credit : SpaceX 

 

11 февруари 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Докато положението около Боинг продължава да е неясно покрай софтуерните проблеми, в САЩ пилотиран космически кораб вече има – и това е „Крю Драгън“ на СпейсЕкс, който през януари завърши всички изискуеми безпилотни тестови полети и е в готовност да превозва хора! НАСА и СпейсЕкс определиха работна дата, когато да очакваме дебютната пилотирана експедиция. 

Според журналиста Ерик Бъргър, който оповести информацията в Туитър, датата е 7-ми май. Обаче имайте предвид, че това е само първоначална работна дата и може да бъде изместена по-рано или по-късно в зависимост от причини, които не са свързани със състоянието на хардуера. Така първият пилотиран полет на „Крю Драгън“ може да стане факт в края на април или по-късно през май. 

Едно решение, което все още не е взето, е също така каква ще е продължителността на експедицията. Според първоначалните планове този пилотиран дебют трябваше да е не повече от две седмици. Но очевидно НАСА обмислят по-дълъг престой на астронавтите – особено с оглед на факта, че от месец април нататък на американския сегмент на Международната космическа станция ще има само един астронавт, доставен посредством руски кораб „Союз“. Със сигурност от американската космическа агенция ще желаят да оптимизират времето, за да може в орбита да има колкото се може повече хора. 

Напомням на читателите, че първите астронавти, които ще полетят до МКС на борда на нов американски кораб, са Боб Бенкен и Дъг Хърли. И двамата са ветерани с по два полета на космически совалки. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/